Luual lendas saepuru

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langetustraktoriga tuli palkidest saagida täpselt 60 sentimeetri pikkused pakud.
Langetustraktoriga tuli palkidest saagida täpselt 60 sentimeetri pikkused pakud. Foto: Kristjan Teedema

Luua metsanduskooli kogunesid eile kolme kutsekooli õpilased, et välja selgitada, kes neist oskavad kõige paremini saagida, maastikku ehitada ja metsamasinaid käsitseda.

Näiteks langetustraktoriga Timberjack 1070D tuli metsamasinavõistlusel teha mitut pidi vigureid: tagurdada masin palkidest boksi, panna üles korjatud palk tähistatud kohta, saagida see 60 sentimeetri pikkusteks juppideks ning laduda kolm sellist pakku teise tähistatud punkti üksteise otsa.

Silm mõõdab sentimeetreid

Võidab see, kes täidab ülesande kõige kiiremini, kuid lõpuajale liidetakse trahvisekundid iga tehtud vea eest, näiteks ümber aetud boksipalkide või liiga lühikeste või pikkade palgijuppide eest.

Õige pikkusega palgi lõikamine käib aga ainult silma järgi ning iga sentimeetri eest, mis on üle või alla 60 sentimeetri, lisandub viis trahvisekundit.

Langetustraktorivõistlusel punkte lugenud instruktor-mehaanik Talis Klaos rääkis, et RMK võistlustel, kus sama ülesannet teevad kogenud töömehed, jäävad ajad viie minuti kanti. Oma õpilastega on ta aga rahul, kui nad umbes kümne minutiga asja korda saavad.

Õpetaja sõnul ei ole metsamehel tarvis oma töös täpselt sellist asja teha. Küll aga on hädasti vaja täpsust, silmamõõtu ja näpuosavust, mis niimoodi harjutades tuleb.

Maastikuehituse õpetaja Marko Laanese silma all käis hoovi teises nurgas samal ajal ehitus. Tulevastele maastikuehitajatele oli antud ülesanne ehitada nelja tunniga õuenurgake kivisillutise, kivimüüri ja puitkonstruktsiooniga.

Tema sõnul on need kolm elementi igal aastal kohustuslikud, muutub vaid plaan ja iga jupi osatähtsus.

17 kontrollpunkti

Täna lähevad kõik noored metsa, et läbi teha umbes viie kilomeetri pikkune 17 kontrollpunktiga võistlusrada. Seal on kahesuguseid ülesandeid, aianduslikke ja metsanduslikke.

Laanese sõnul on lumi veel paks ja umbes kolmandik rajast niisugune, et mõnigi õpilane liigitab selle ekstreemsete hulka. «Näiteks tuleb minna üle põllu ja ei tea, kui sügav lumi seal on,» näitas Laanes, et mõnes kohas võib lumi ulatuda poolde reide.

Luua kutsemeistrivõistlused

• Saevõistlusel võisteldakse saeketimontaažis, kombineeritud järkamises, laasimises, täpsussaagimises ja langetamises.

• Metsamasinavõistlusel võisteldakse imitaatoriga koorma laadimisel, kokkuveotraktoriga John Deere 1110D pakkude tõstmises ning langetustraktoriga Timberjack 1070D tagurdamises ja lõikamises.

• Maastikuehituses tuleb ehitada kivisillutis, kivimüür ja puitrajatis.

• Võistlusel osaleb 130 kutseõppurit Luua metsanduskoolist, Pärnumaa kutsehariduskeskusest ja Räpina aianduskoolist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles