Tartu Jaani kiriku portaali lõhub niiskus

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaani kiriku peaportaali katab ajutine katus, et niiskus ei pääseks telliseid murendama.
Jaani kiriku peaportaali katab ajutine katus, et niiskus ei pääseks telliseid murendama. Foto: Margus Ansu

Jaani kiriku peaportaalil on lootust pääseda ajutise tõrvapapist katuse alt, mis on seda kaitsnud niiskuskahjustuste süvenemise eest aastaid.

Lootust selleks annab, et pikalt teada probleemi lahendamiseks on algamas projekteerimine, mis esialgse hinnarehkenduse järgi maksab ligemale 4000 eurot.

Tartu Ülikooli Jaani kogudus on valmis välja panema tuhat eurot, linnavalitsus otsustas läinud nädalal eraldada reservfondist 2972 eurot.

Sellest tuleb kokku summa, mis OÜ Rändmeister on pakkunud remondiprojekti ja vajalike uuringute hinnaks.

Jaani kiriku sihtasutuse juhatuse esimees Juhani Jaeger kõneles, et probleem on teada aastaid ja põhimõtteline lahendus on linna kultuuriväärtuste komisjonis läbi arutatud. Lahendust otsisid nii insenerid kui ka arhitektid.

Kaks valikut

«Praegu soovime projekteerimise ära teha ja võtta täpsustatud hinnapakkumised portaali parandamiseks,» lausus Jaeger.

«Sisuline arutelukoht on ikka see, missugune peaks olema tehniline lahendus. On kaks vastandlikku seisukohta. Üht neist toetavad insenerid, kes paneksid katuse, kunstiajaloolased paneksid kivialusele hüdroisolatsiooni,» selgitas ta.

Ka kultuuriväärtuste komisjoni 2007. aasta otsus oli, et eelistada tuleb kivialusele hüdroisolatsiooni panemist.

Siis saaks portaal samasuguse ilme, nagu see oli vahetult taasavamise järel. Portaal oli kaetud glasuuritud kividega.

Projekteerija ettepanek on, et telliseid ja kasutatud mörti tuleks laboritingimustes uurida, et selgitada, millisel viisil peaportaali säilimine kõige paremini tagada.

Jaeger ütles, et koostöös linnavarade osakonnaga on järgmisena kavas läbi analüüsida projekteerimise lähtealused ning hinnapakkumisi on plaanis võtta ka teistelt litsentsitud projekteerijatelt.

Remondiraha veel pole

Remondi hinnaks võib 2011. aasta eelkalkulatsiooni järgi arvata umbes 19 000 eurot.

Tartu linnapea ja ühtlasi Jaani kiriku sihtasutuse nõukogu esimees Urmas Kruuse ütles, et tööd alustada on hädavajalik ja seda ei saa enam edasi lükata.

«Projekti alusel püüame taotleda ka lisaraha. Äärmuslik variant on see, et kui mujalt ei suuda raha leida, peame linnavalitsusest juurde eraldama,» lausus Kruuse. «Me ei tohi enam pikalt selle tööga oodata. Ei ole veel hapuks läinud, aga oleme kõndinud kriitilise piiri lähedal.»

Jaeger ütles, et remondiga viivitamine ei ole portaalile pöördumatult halba teinud tänu sellele, et tõrvapapist kate hoiab eemal peamise kahjutekitaja ehk vee.

Jaeger lisas, et remondivajadus annab kirikul ka mujal märku. Välisseinal on kohti, kus tuleb krohvi parandada, ning sees hakkab tasapisi välja paistma, et sisetööd on tehtud kaheksa kuni kümme aastat tagasi. «Aga mingeid ohu märke pole. Ei sees, ei väljas. Ei kivis, ei puidus,» kinnitas ta.

Tartu Jaani kirik on 14. sajandist pärinev tellisgooti ehitis, mille terrakotaskulptuurid on ainulaadsed kogu Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles