Pool sajandit kaubelnud Tartu pood lõpetab tegevuse

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu pood on Riia 11 majas kaubelnud 1959. aasta detsembrist. Viimased 20 aastat on seal rendipinnal kauplust pidanud AS Giga, mis lõpetab poepidamise 30. aprillil.
Tartu pood on Riia 11 majas kaubelnud 1959. aasta detsembrist. Viimased 20 aastat on seal rendipinnal kauplust pidanud AS Giga, mis lõpetab poepidamise 30. aprillil. Foto: Margus Ansu

Riia mäel aastakümneid tegutsenud Tartu poe riiulid on üsna hõredad, sest ülikoolilinna ruumides rentnikuna kauplust pidav soojafirma Giga tõmbab seal otsi kokku ja paistab, et sealne rahvas jääb kodupoeta.

«See on nüüd küll hull lugu,» pahvatas Tartu poega ühes majas elav Tartu Ülikooli füüsika didaktika lektor Henn Voolaid kodupoe sulgemisest kuuldes esimese hooga. «Kurat, see mul nagu oma sahver: vaatad, et leib on otsas ja lähed poodi.»

Tudengina lähedal ühiselamus elanud Henn Voolaid on seda poodi kasutanud üle 50 aasta. Ta märkis, et kunagi olid majaelanikud värava kinni parkinud suurte kaubaautode pärast poe peale küll veidi pahased, kuid nüüd suuri kaubaautosid ja pahameeltki enam pole.

«Sel kauplusel on oma kindel klientuur,» rääkis Voolaid. «Hommikuti käivad koolilapsed ja tudengid, võtavad poest pirukaid, jooki ja kommi. Meie ja naabermaja rahvas käib seal muidugi kah. See on küll kallim kui suur pood, aga asub kohe kodu lähedal. Inimesed tunnevad müüjaid, nendega saab peale äri ka muud juttu ajada.»

Rendileping lõppes

Põlise ostjana on Henn Voolaid poe kinnipanemise pärast täitsa pahane. «Kõik väiksed inimlikud poed lihtsalt kaovad ära,» ütles ta. «Need on ju toredad kohad. Käin puhta nostalgia pärast mõnikord ka Toome poes. No mis siis selle Tartu poega juhtus, miks on vaja kõik väiksed kohad kinni panna?!»

Pea 55-aastast Tartu poodi on viimased 20 aastat Tartu linna ruumides rentnikuna pidanud sooja- ja elektrifirma AS Giga. «Ega juhtunudki midagi, meil sai rendileping ühele poole ja tuli otsustada, kuidas edasi minna,» kostis ASi Giga ärijuht Kristi Veeber.

Kuna piirkonnas on poode omajagu ning et Tartu poe juures ei ole ega tulegi parklat, otsustaski ettevõte 1. maist Tartu poes kauplemise lõpetada. «See oli väga raske otsus,» ütles Kristi Veeber. «Kauplus oli aastaid miinuses, kuid mu kadunud äi Tiit Veeber soovis seda pidada, sest seal on alati pood olnud ning meie kaupluses on pikaajalised väga head töötajad, kes on nagu pereliikmed.»

Ka pagarid lõpetavad

Kaupluse töötajad käisid poe jätkamise või sulgemise üle aru pidamas ka Tartu linnapea Urmas Kruusega. «Linnapea oli väga vastutulelik,» rääkis Kristi Veeber. «Rääkisime ka odavamast rendist, aga miks peaksime saama odavama rendilepingu? Nii leidsimegi, et teeme neid asju, mis on linnale kasulik ja otstarbekas. Toidukaupluste puudust ju pole.»

Tartu poe sulgemisega kaotab töö 15 inimest: neist 13 töötab kaupluses ja kaks Lohkvas pagarina. «Peame ka oma pagaritöökoja kinni panema, sest meil pole pärast poe sulgemist enam kohta, kus seda kaupa müüa,» ütles Kristi Veeber. «Oleme küll neile toodetele turgu otsinud, aga keegi ei taha.»

Tartu poe viimane tööpäev on 30. aprillil, mai kahe esimese nädalaga loodab Giga ruumid vabastada. «Meil on nende ruumidega oma plaanid, aga neist saame rääkida alles nädala lõpus,» ütles Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson. «Peame kõigepealt oma plaanidest rääkima korteriühistuga – ei kõlba ju, et majarahvas loeb uudiseid kõigepealt ajalehest.»

Esmalt peab linnavalitsus otsustama, kas vabanenud ruume on vaja linnale või antakse need ka edaspidi rendile, näiteks kaupluse pidamiseks. Linn ei saa Kunnar Jürgensoni sõnul ruumide renti vähendada, sest korteriühistule tuleb maksta hooldustasu.  «Pood vajas ka investeeringuid,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles