Parim töö võlus žüriid akendega

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana kaubamaja asemele hakatakse juba järgmisel kevadel ehitama uut keskust, mille arhitektuurilahenduse mõtlesid välja Ott Kadarik, Mihkel Tüür, Aleksei Petrov ja Tanel Trepp.
Vana kaubamaja asemele hakatakse juba järgmisel kevadel ehitama uut keskust, mille arhitektuurilahenduse mõtlesid välja Ott Kadarik, Mihkel Tüür, Aleksei Petrov ja Tanel Trepp. Foto: Repro

Vana kaubamaja kvartali arhitektuurivõistluse žürii otsustas jätta peapreemia välja andmata. Parimaks tööks tunnistati «Neli nurka», mille esitas Ott Kadariku ja Mihkel Tüüri arhitektuuribüroo.

Tartu Tarbijate Kooperatiivi juhi Tarmo Pungeri sõnul ei toonud võistlus lahendust, mille põhjal saaks asuda kohe tööjooniseid tegema. «Kui me oleks võtnud seda protsessi kui lihtsalt võistlust, oleks võinud isegi võitja välja kuulutada, aga praegu on meie soov midagi reaalselt lõpuks kokku panna,» selgitas Punger žürii ostust.

Teise koha kavand oli Pun­geri sõnul linnaruumi rikastavast vaatevinklist parim.

«Selles töös ei ole tegemist ühtse monoliitse või geomeetriliste võtetega liigendatud pinnaga. Fassaadi liigendatus pole mitte pseudo, vaid sisust tulenev,» ütles Punger ning lisas, et arhitektide pakutud hoone algsest välisilmest võiks alles jääda umbes üheksakümmend protsenti.  

Töö tugevuseks nimetas Punger sedagi, et kavandit kannatab algset ideed lõhkumata teises ehitusetapis edasi arendada. «Nii mõnigi teine tugev töö oli niivõrd oma idee keskne, et oli raske oletada, kuidas sealt edasi minna,» sõnas Punger.

Elu akende taga

Tartu linnaarhitekti ning žürii liikme Tõnis Arjuse kinnitusel oli «Neli nurka» peaaegu ainus töö, mis vastas konkursi lähteülesandele saavutada liigendatud ja meeldiv linnaruum.

«Meil on tihti mureks olnud, et Tartu uushoonestus kaotab inimmastaabi ja ei seo ennast kodanikuga. Aga võidutöö just käsitleski inimmastaapi. Lihtsalt öeldes, sellel majal on aknad, kuid väga sageli on moodsatel hoonetel üks monoliitne sein,» selgitas Arjus ja oli tulemusega väga rahul.

Kavandi miinustena tõi Punger välja sisemised liikumisteed, mis ei vasta praegu soovitule. Probleemne on ka bussipeatuste temaatika, sest arendaja soovi järgi peaks need olema hoonega seotud. «On mõttetu ehitada suur ja ilus hoone, mille ees on pisikesed klaasist bussiootekojad,» ütles Punger.

Missioonitunne

Töö üks autoritest Ott Kadarik ütles, et lähtus kavandit koostades suuresti missioonist. «Kui konkurss välja kuulutati, saime aru, et tahetakse ehitada Tartu kõige suurem maja. Kuna ma olen Tartust pärit, siis tahtsime, et sinna ei sünniks jälle ebatartulik ja mastaapne hoone, mis rikuks kesklinna miljöö, vaid säiliks tartulik mõõtkava,» sõnas Kadarik.  

Arhitekti sõnul oli idee teha hoone, mis natukenegi haakuks väikelinna miljööga.

«Eesti on väike maa ja meie meelest pole mõtet seda varjata, pigem tuleks see oma kasuks pöörata. Tartu kesklinna pole mõtet teha New Yorki või Chicagot. Kindlasti tahtsime, et hoonele tekiks aknad, sest need tähendavad elu,» rääkis Kadarik ja kinnitas, et on valmis hoonet edasi arendama.

«Arhitektuurivõistlus on üks asi ja see, mis pärast tehakse, teine. Õnneks on kavand niivõrd fleksibiilne, et saame seda muuta ilma, et põhiolemus kannataks või muutuks. Sisemist mängu saab sättida nii ja teisiti, kuid linnaruumiga suhtlev maja jääb ikkagi alles,» lisas Kadarik.

Žürii teise hindamisvooru jõudsid edasi veel tööd «Sõlm», «Südamik», «Belone», «Ar­kaa­dia», «Sibul» ja «Ovaal», millele lisandus rahva lemmik «Promenaad 1001». Kolme parema hulka pääsesid «Neli nurka», «Südamik» ja «Sibul».

Juba järgmisel nädalal kohtuvad arendajad arhitektidega, et alustada eskiisprojekti edasiarendusega. Kui see õnnestub, sõlmitakse Pungeri sõnul mais projekteerimisleping, mis võimaldaks 2014. aasta alguses alustada ehitusega.

«Graafik on niisugune, et selle aasta lõpus alustame vana maja lammutustööde ettevalmistamisega ja järgmisel kevadel uue ehitusega,» lausus Pun­ger. 


Võistluse tulemused ja tööde autorid

• I preemia jäi välja andmata.

• II preemia (9000 eurot) – «Neli nurka», Kadarik Tüür Arhitektid: Ott Kadarik, Mihkel Tüür, Aleksei Petrov, Tanel Trepp.

• III preemia (7000 eurot) – «Südamik», Projekt O2 OÜ: Vilve Enno, Helen Rebane, Sten-Mark Mändmaa, Kalli Metspalu, Elo-Liina Kaivo, Egon Metusala.

• IV preemia (5000 eurot) – «Sibul», arhitektuuribüroo Dimensioon OÜ, Kuu OÜ ja Innopolis Insenerid OÜ: Jürgen Lepper, Margus Soonets, Anto Savi, Joel Kopli, Koit Ojaliiv.

• Žürii äramärgitu (2000 eurot) – «Triloogia», RTG, Karisma Arhitektid: Kai Süda, Risto Parve, Raili Hurt, Katrin Tomberg-Tohter, Margit Valma, Anna Nikland, Erkki Annama.

• Rahva lemmik (enim hääli saanud töö), 1000 eurot – «Promenaad 1001», Martti Ruus, Andres Lunge, Miina Kraav, Merike Raid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles