Kujur jõudis tellijatest ette

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõmsatujuline pronksist Lible istub praegu Tallinna külje all Laagris ARS Monumentaali valukojas, kuid riigikogu liige Aivar Kokk (vasakul), MTÜ Sokuturi liige Valdi Reinas ja kujur Tauno Kangro sooviksid taiese võimalikult ruttu Palamusele toimetada.
Rõõmsatujuline pronksist Lible istub praegu Tallinna külje all Laagris ARS Monumentaali valukojas, kuid riigikogu liige Aivar Kokk (vasakul), MTÜ Sokuturi liige Valdi Reinas ja kujur Tauno Kangro sooviksid taiese võimalikult ruttu Palamusele toimetada. Foto: Erakogu

Ehkki Palamuse rahvas polnud skulptor Tauno Kangroga õigupoolest veel lõplikult käsi löönudki, on aleviku keskele püstitatav Lible kuju juba valmis. Autor põhjendas kiirustamist pronksivalukoja töögraafikuga.

Valukoja järjekorrad on pikad ning töögraafik tihe. «Mullu novembris tekkis aga graafikusse auk, nad riskisid ja valasid ära,» rääkis kuju autor Tauno Kangro. Järgmine võimalus Liblet valada oleks olnud alles 2014. aasta sügisel, tõdes ta.

Palamusele Lible kuju ihkava MTÜ Sokuturi liikmeid tabas teade taiese valmimisest aga üllatusena, sest tellija ja tegija polnud isegi suusõnaliselt kokku leppinud, millal kuju valmib ja millal selle eest makstakse, kinnitas ühingu juhatuse liige Valdi Reinas. Nüüd peab mittetulundusühing pingutama ja otsima rahastamisvõimalusi, et kuju välja osta.

Pole väljapressimine

Skulptuurseks väljapressimiseks nimetavad lõuapoolikud tekkinud olukorda interneti kommentaariumides ja suhtlusportaalides. Nii see kindlasti ei ole, rõhutas Reinas. «Lible kuju on algusest peale olnud meie soov, Kangro ei ole midagi pressinud.»

Skulptuur läheb maksma 30 000 euro ringis. Esimesed 15 000 eurot on ühing juba ära maksnud. Raha saadi annetustest ja siseministeeriumi kaudu tulnud toetusest, mida aitas välja kaubelda Jõgevamaalt riigikogusse valitud Aivar Kokk.

Valla toetus on Reinase sõnul seni olnud rohkem moraalne. Korra tegi ka volikogu väikese eraldise, mille eest valmistas ühing meeneid. Neid müües kogutakse skulptuuri tarbeks raha.

Palamuse vallavolikogu esimehe Toomas Tuula kinnitusel ei ole mittetulundusühing kuju väljaostmiseks otseselt abi palunud. Kui selline soov peaks aga tekkima, siis valla eelarve on pingeline ning millekski raha eraldamine vajab põhjalikumat arutelu. Lible kuju Palamusele jõudmine on siiski volikogu heakskiidu saanud.

Reinase sõnul tõusis Lible skulptuuri mõte päevakorda valla turismistrateegiate aruteludel nelja-viie aasta eest.

Soov tellida kuju just Tauno Kangrolt sai ajendi sellest, et Kangro on ka koos Lutsu huumoripreemiaga kingitava kujukese autor. Reinase sõnutsi võttis Kangro ideest tuld ning saabus peagi Palamusele, käes plastiliinist vormitud kuju.

Koos Kangroga jalutas Reinas «Kevade» põhilise võttepaiga, Paunvere kooli juurde. Amme jõe ääres võinuks ta nende arvates noorte tegemisi pealt vaadata: suvel parvetajaid ja talvel tritsutajaid.

Lutsu kihelkonnamuuseumi direktor Arne Tegelmann aga selle mõttega päri ei olnud. Otsustati, et saagu kuju siis hoopis apteegi ette.

Tegelmanni kinnitusel on aegade jooksul arutatud kooli juurde õpetaja, köstri või õpilase ausamba püstitamist. «Liblel ei ole kooliga midagi pistmist,» lausus muuseumijuht. Nii ütleski Tegelmann Reinasele ja Kangrole, et kooli juurde see kuju ei sobi. «Palamusel pole ei Lutsu ega ka ühegi «Kevade» tegelase kuju. Miks nüüd siis Lible?» arutles ta.

Kummardus Kiisale

Mullu sügisel näitas Kangro Paunvere väljanäitusele kogunenutele juba täissuuruses polüuretaanist kuju tema tulevasel asukohal ning see võeti hästi vastu. «Paisjärve ääres oleks see näha kõigile Palamuselt läbi sõitjaile,» leidis Reinas, tõdedes, et ehk on apteegiesine koht kujule isegi parem.

Kuju sarnasus Kaljo Kiisaga, kes kehastas Liblet Lutsu-triloogiast vändatud Arvo Kruusemendi mängufilmides, on Reinase kinnitusel taotluslik. «See on ühtlasi meie kummardus näitleja Kaljo Kiisale.»

Kangro omakorda ei mõista kriitikuid, kes väidavad, et püsti pannakse ausammas joodikule. «Need inimesed pole tõenäoliselt «Kevadet» lugenudki,» leidis ta. Kangro hinnangul oli Lible eelkõige romantik ja filosoof, aga ka psühholoog.
 

Lible kuju

• Pronksist skulptuur, mis meenutaks kirjanik Oskar Lutsu ja tema ühte tähtsaimat tegelast Liblet.

• Plaanis panna Palamuse apteegi ette paisjärve kaldale.

• Maksab umbes 30 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles