Noored tegid ära reklaamifirma töö

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kateriin Mänd (vasakul) ja Ketly Kõnd liimisid eile viimaseid detaile maketile, mille järgi messikeskuses kõik elemendid paika pannakse.
Kateriin Mänd (vasakul) ja Ketly Kõnd liimisid eile viimaseid detaile maketile, mille järgi messikeskuses kõik elemendid paika pannakse. Foto: Sille Annuk

Naistepäeva nädalavahetusel hakkavad kutseõppurid Tallinnas võistlema saalis, mille on dekoreerinud ja kuhu külastajate kutsumiseks plakatid kujundanud Tartu kunstikooli õpilased.

Eile oli kunstikoolis veel viimane tööpäev ja dekoraatorite töönurgas käis kibe maketi liimimine. Õpilased Kateriin Mänd ja Ketly Kõnd askeldasid liimipüstolitega ja kinnitasid halli plaanile viimaseid detaile.

Kõnd rääkis, et makett ei ole vaid iluasi, selle järgi pannakse kõik valminud dekoratsioonid päris halli üles. Papphall Tallinna kaasa siiski ei sõida, sellest tehakse pildid ja neid kasutatakse juhisena.

Palju tööd

Kunstikooli noored on tegutsenud septembrikuust saadik.

Kujundusgraafikute rühma juhtinud õpilase Mario Hansi sõnul läks sellesse projekti tööd ja vaeva ehk rohkemgi, kui oleks võinud. Asju mõeldi mitu korda ümber ja tehti teisiti, kui alguses plaaniti, siiski olid kõik vähemalt tulemusega rahul.

«Eile tulin bussi pealt maha ja vaatasin, et hops – meie plakat on bussipeatuses. See oli südantsoojendav hetk,» rääkis Hansi ning arvas, et plakat paistis teiste seast hästi välja ja tundus professionaalne.

Võistlus- ja messihall kujundatakse metrooks. Suurematel erialarühmadel on omad värvid, juba esiuksest viivad värvilised jooned soovija just sinna, kuhu ta suures ruumis jõuda tahab. Iga ameti boks on justkui peatus, seetõttu meenutavad ka sildid liiklusmärke.

Üldine kujundus lähtub tänavakunstist ning on nooruslikult erksate värvidega.

Mario Hansi sõnul on see kõige suurem projekt, kus nad on osalenud. Peamiselt tegeles sellega kunstikooli kolmas kursus, kuid neljaski lõi käed külge ning kõik pidid koos tegutsema.

Dekoraatorite töörühma juht Paula Uspenski aga kinnitas, et ehkki ülesanne oli esmakordne ja ideid omajagu, toimis meeskonnatöö veatult.

Seitsmendal märtsil, päev enne võistlusi sõidavad kõik projektis osalenud noored Tallinna ja panevad dekoratsioonid ise üles.

Teistsugune võistlus

«Noor meister» on tänavu varasemast erinev, peale võistluse on kavas ka ametite õpitoad ja kutsekoolide mess. See on esimene omalaadne üritus Eestis ning sihtasutuse Innove kommunikatsioonispetsialisti Liina Liivi sõnul on huvi suur ja kohale tullakse paljudest koolidest.

Liiv rääkis, et tavalisel messil antakse noorele pihku vaid infovoldik, ent see ei ütle ameti kohta kuigi palju.

Kui noor saab aga kohe näha, mida töö endast kujutab, ise seda õpitoas järele proovida ning siis võtta huvipakkuvat eriala õpetava kooli boksist brošüüri, jõuab tõenäoliselt palju rohkem õpilasi kutseharidust omandama.

Pealinna võistlema on Tartust minemas umbes 40 noort kutsehariduskeskusest ja kunstikoolist, ühtekokku võistleb ligi 300 noort ametikoolidest üle Eesti.

«Noor meister»

•    Kutseharidust tutvustav üritus toimub 8. ja 9. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses.

•    Võistlustel osalevad müüjad, majutusteenindajad, mehha­troonikud, floristid, juuksurid, pagarid, kondiitrid, ehituspuusepad, tislerid, ehitusviimistlejad, plaatijad, maastikuehitajad, infotehnoloogid, veebidisainerid, graafilised disainerid, müürsepad, logistikud, puhastusteenindajad, elektrikud, elektroonikud ja rätsepad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles