Tartu kolib tükkhaaval internetti

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestikeelne veebientsüklopeedia Vikipeedia.
Eestikeelne veebientsüklopeedia Vikipeedia. Foto: www.wikipedia.ee

Äsja algas suur töö, et aasta jooksul jõuaks inter­netientsüklopeediasse Viki­peedia Tartu kohta kirja nii palju informatsiooni kui vähegi võimalik.

Tartupeedia nime kandva ettevõtmise üks eesmärk on kirjutada artiklid kõigist tähelepanuväärsetest kohtadest, inimestest, objektidest, loomadest, taimedest ja sündmustest Tartus nii paljudes keeltes kui võimalik, alustades siiski eesti keelest.

Teise sammuna tahetakse panna neisse tähelepanuväärsetesse paikadesse nutitelefoniga kasutamiseks QR-koodid, mis avavad telefonis Vikipeedia artikli just selle hoone või paiga kohta ning selles keeles, mida telefoni kasutaja eelistab.

Nii saab turist või niisama huviline palju rohkem informatsiooni, kui mahub infotahvlile. Praegu on selline kood kasutusel juba spordimuuseumis.

Kirjutada võib kõigest

Projekti juht, MTÜ Wiki­media Eesti juhatuse liige ja Tartu linnavalitsuse meediaspetsialist Raul Veede rääkis, et Tartupeedia projekt ei ole esmakordne, sama asja tegi esimest korda Monmouthi linnake Walesis ning on teinud ka Gibraltar. Tartu on neist mõlemast aga mitu korda suurem ja tööd jagub sellevõrra rohkem.

Teemaring, millest võiks Tartupeediasse kirjutada, on ääretult lai. Sinna alla läheb kõik, mis või kes on Tartuga seotud – näiteks ajaloosündmused, siin elanud ja töötanud inimesed, millegi poolest erilised tänavad.

Igaüks võib kirjutada just sellest, mille kohta ta üht-teist teab ja mis parajasti huvi pakub. Aasta jooksul tuleb mitu artiklivõistlust, kus keskendutakse ühele spetsiifilisemale teemale. Plaanis on ka töötoad ja talgud.

Veede rääkis, et kuigi on olemas seltskond, kes kirjutab artikleid pidevalt, on projekti eesmärk siiski kutsuda osalema teisigi, kellel võiks olla huvitavaid teadmisi või aega ja tahtmist.

Tema sõnul võib hakata peale näiteks Tartupeedia lehel olevast teemaloendist, kuhu on kirja pandud peamised veel kajastamist vajavad inimesed, kohad jms.

Algasid fotovõistlused

Eelmisel nädalal algas ka suur fotovõistlus, mis kestab septembri lõpuni ja kuhu oodatakse pilte mitmes kategoorias: aastaajad, ajalugu, teater-muusika-kino, sport, ülikoolilinn, tartlased, linnaloomad, väike puust linn, Emajõgi, mälestusmärgid.

Selle raames on ka väiksemaid fotovõistlusi, näiteks 28. veebruarini võib Tartupeediasse üles laadida eile-üleeile tehtud pilte vabariigi aastapäeva tähistamisest. Paigas on ka plaanid hansapäevade ja tudengipäevade võistlusteks, fotojahte võib lisanduda veelgi.

Kuidas Tartupeedia tegemises osaleda

• kirjutada uusi artikleid või täiendada vanu

• annetada fotosid

• tõlkida artikleid teistesse keeltesse

• koostada loendeid vajalikest puuduvatest artiklitest

• kontrollida fakte ja otsida viitamata väidete tõestuseks allikaid

• soovitada teistele kaastöölistele häid allikaid

• skaneerida fotosid, vanu raamatuid ja dokumente

Täpsemat teavet leiab internetist www.tartupeedia.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles