Nimevahetus nörritab üliõpilasi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjaolu, et Tartu Ülikooli usuteaduskonna lõpudiplomil seisab kevadel religiooniantropoloogia asemel religiooniuuringud, nörritab mitmeid üliõpilasi.
Asjaolu, et Tartu Ülikooli usuteaduskonna lõpudiplomil seisab kevadel religiooniantropoloogia asemel religiooniuuringud, nörritab mitmeid üliõpilasi. Illustratsioon: montaaž

Tartu Ülikooli usuteaduskonna populaarseim eriala religiooniantropoloogia sai möödunud aasta lõpul nimeks religiooniuuringud, kuid praegu juba sel õppe­kaval õppivates tudengites tekitab see pahameelt.

Asjaolu, et lõpudiplomil seisab kevadel religiooniantropoloogia asemel religiooniuuringud, nörritab mitmeid üliõpilasi. TÜ usuteaduskonna Facebooki rühmas kerkis möödunud nädalavahetusel sel teemal arvamusterohke arutelu.

Religiooniantropoloogia lõpukursuse magistrant, kes ei soovinud oma nime lehes avaldamist, rääkis Tartu Postimehele, et talle on oluline, et lõpudiplomil seisab õppekava vana nimi ehk religiooniantropoloogia, sest see avardaks võimalusi minna edasi õppima välismaale doktorantuuri etnoloogia valdkonnas.

Kuigi otsest plaani, kuhu täpselt edasi õppima minna, veel ei ole, tundub talle, et sõna antropoloogia võiks anda talle konkurentsieelise. Lisaks leiab ta, et sellele õppekavale õppima asununa on tal ootuspärane õigus ka lõpetada samal erialal.

Toppama jäänud info

Usuteaduskonna dekaani Riho Altnurme sõnutsi peaks uus nimetus vastama paremini õppekava tegelikule sisule, kuna antropoloogia osa oli ka endises õppekavas küllalt väike. Dekaani sõnul keskenduti õppekava sisulisele reformimisele, mõeldes sügisel õppima asuvatele tudengitele.

«Me tegelikult ei kujutanud ette, et need tudengid, kes meil õpivad, saavad diplomi juba uue nimetusega, sest nendel jääb ainete koosseis samaks,» sedastas Altnurme.

Samas oli dekaan veendunud, et info muudatustest jõuab tudengiteni, kuna üliõpilaste esindaja oli samuti teaduskonna nõukogus, kui otsus tehti, ning pidanuks oma teaduskonna kaastudengeid teavitama.

Üleeile saatis dekaan tudengitele selgitava kirja, milles tõdeb, et teaduskonnapoolne teavitustöö jäi napiks, ning vabandab selle pärast.

Tartu Ülikooli õppekorralduse peaspetsialisti Ülle Hend­riksoni sõnul tuleb õppekava muutmisel muuta selle nimetust kõigile üliõpilastele korraga. See tähendab, et neile, kes praegu õpivad, ning neile, kes tulevikus sisse astuvad, kehtib sama nimega õppekava, ehkki sisu võib erineda.

Tuttav olukord

Ülikoolis on varemgi ette tulnud, et tudeng astub ühele erialale, kuid lõpetades saab diplomile kirja teise, uuenenud õppekava nimetuse.

Väga erandlikel juhtudel on ülikool märkinud lõpudiplomile vana õppekava nimetuse. Seda pigem juhul, kui uues õppekavas õpetatakse midagi, mida vanas ei õpetatud.

Vana eriala märkimiseks diplomile peab olema väga hea sisuline põhjendus, tähendas Hendrikson.

Usuteaduskonna vaidlusaluse eriala puhul peaks Hend­riksoni sõnul olema uues õppekavas midagi kardinaalselt teistsugust, üldse mitte antropoloogiat sisaldavat, ainult siis võiks tudengile kirjutada lõpudiplomile, et ta lõpetas religiooniantropoloogia eriala.

Arvamus

Peeter Espak
TÜ orienta­lis­tika­keskuse vanem­teadur


Religiooniantropo­loo­gia on religiooniuuringutega võrreldes kitsam mõiste. Selle võib eesti keelde tõlkida näiteks inimeseõpetusena. Religiooniantropoloogia on siis usundiline inimeseõpetus. Religiooniuuringud on lihtsalt laiem mõiste.

Arvan näiteks, et selle õppekava nimetusega lõpetanul on doktorantuuri lihtsam minna. Religiooniantropoloogia on kitsam ning sellise nime all õpetatakse seda võib-olla ainult mõnes üksikus kohas. Religiooniuuringud on aga olemas peaaegu igas maailma ülikoolis. Seega selle diplomiga võib edasi minna nii ülikooli teadust tegema kui ka kirikusse ametnikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles