Tartu maksab Rock Summerile toetust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rokkiv linnapea Urmas Kruuse kiitis kunagise Rock Summeri tähendust ja leidis, et kindlasti võiks Tartu linn selliseid üritusi toetada. Fotomeenutus 2007. aasta Postimehe päevalt.
Rokkiv linnapea Urmas Kruuse kiitis kunagise Rock Summeri tähendust ja leidis, et kindlasti võiks Tartu linn selliseid üritusi toetada. Fotomeenutus 2007. aasta Postimehe päevalt. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus otsustas maksta tuhat eurot toetust Rock Summeri 25. aastapäeva kontsertidele Tallinnas, põhjendades, et see on väga hea võimalus korraldada pealinnas Tartu mainekujunduskampaania.

Raha eraldamine on ette nähtud linnavalitsuse reservfondist, sellise otsuse langetas linnavalitsus eile, olles üleeile otsustanud saata Rock Summeri korraldajatele vastava kinnituskirja.

Üleeilse kohta on dokumenteeritud, et linnavalitsus otsustas «olla nõus toetama mittetulundusühingut Summeri Korraldamise Klubi 1000 euroga Rock Summeri 25. aastapäeva kontsertide korraldamisel 15.-16. juunil 2013 tingimusel, et samal perioodil viiakse kontserdipaigas läbi Tartu mainekampaania».

Meediast on küll juba läbi käinud, et Tallinna lauluväljakule kavandatud ürituse piletid on müüki paisatud, kuid senini ei ole teada, milline on kava ja kes on esinejad. Asjakohast pressikonverentsi on korraldajad lubanud tuleval nädalal.

Olgu esinejatega kuidas on, kuid pole väga tavaline, et Tartu linnavalitsus toetab kontserte, mida peetakse teises linnas.

Linnapea isiklikult tegeles

Küsitletud linnavalitsuse ametnikud ja liikmed suunasid küsimused edasi linnapea Urmas Kruusele, kes olevat isiklikult selle teemaga tegelnud.

«See taotlus tuli otse linnapeale,» ütles abilinnapea Tiia Teppan.

«Tal oli mingi väga tugev kontseptsioon seal taga, aga räägi Urmasega,» ütles abilinnapea Raimond Tamm. «Nendele oli oluline omavalitsuse toetus, kasvõi moraalne toetus.»

«Neil oli rahvusringhäälinguga kokkulepe, et kui oma­valitsused toetavad, saab soodustingimustel reklaami,» lisas Teppan.

Rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa täpsustas, et siin saab jutt olla kultuuriteadetesse pääsemisest, aga need on tasuta, kui üritust osaliselt või täielikult rahastavad omavalitsused või riik.

Otsuse vormiliseks aluseks on Kruusele edastatud taotlus, mille Rock Summer 25 üks korraldaja Jüri Makarov on allkirjastanud pühapäeval, päev enne linnavalitsuse otsust. Seega oli taotlus varasemate kõneluste kokkuvõte. Ürituse teine korraldaja on Mikk Targo. Kruuse ütles, et on mõlemaga suhelnud ja varasemast tuttav.

Makarov küsis nimetatud taotluses linnalt korralduskulude katteks 2000 eurot toetust. «Samas pakume võimalust ürituse ajal lauluväljakul viia läbi kampaaniat – Tartu heade mõtete linn,» kirjutas ta.

Urmas Kruuse selgitas, et see kampaania puudutab kavasid ja plakateid, linn saab sinna logo panna. Linnapea põhjendused olid siiski pikemad.

Ajaloo ilu

«Meie jaoks on see puhtalt seotud mainekampaaniaga, arvestades ka seda, mida Rock Summer ühiskonnas tervikuna tekitas muusikalises mõttes ja laulva revolutsiooni mõttes,» rääkis Kruuse. «Arvestades, et inimesed tulevad sinna ka mujalt maailmast kokku, oleks mõistlik Tartut promoda küll seal ja summa, mille eest väljundit saame, pole väga suur. See on üritus, mis on Eestis loonud epohhi, kindlasti Tartu võiks selliseid üritusi toetada.»

Linnapea sõnul on Tartu toetanud ka muid üritusi väljaspool Tartut. «Need on olnud mingid klassikalise muusika projektid, kus on ka tartlased osalenud. Ma ei saa konkreetselt nimetada,» rääkis ta.

Aga mis seos on Tartuga nüüd? «Head mõtted viiakse ellu ja Rock Summer on kindlasti hea mõte ja tahaksime seal lauluväljakul teha teatud turismikampaaniat,» vastas Kruuse. «No tegelikult meil läheb ju veel raha üritustele, mis ei toimu Tartus. Oleme toetanud raamatuid, mis otseselt ei ilmu Tartus, vaid on seotud kultuurilise või muu väärtusega.»

Kuid Tallinn ei maksa Rock Summerile toetust. «Keskerakondlik linnavalitsus ei maksa toetust paljudele asjadele, millele meie siin Tartus maksame,» lausus Kruuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles