Tartu Luterlik Peetri Kool alustas vastuvõttu

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel arutasid vastuvõtuga seonduvat Peetri kooli eestvedajad Tarvo Siilaberg (vasakult), Triin Käpp ja Külvi Teder.
Reedel arutasid vastuvõtuga seonduvat Peetri kooli eestvedajad Tarvo Siilaberg (vasakult), Triin Käpp ja Külvi Teder. Foto: Kristjan Teedema

Täna algab vastuvõtt Tartu Luterliku Peetri koguduse kooli ja lasteaeda, millest tõotab tulevikus saada sarnaselt Tartu katoliku koolile üks nõutavamaid erakoole.

Ühiskonnas, kus heitlikkus, informatsiooni üleküllus ning kiirus elamise üha keerulisemaks muudab, on vaja midagi, mis aitab keerulistes valikutes otsuseid teha, leiab Tartu Luterliku Peetri Kooli üks asutajatest Triin Käpp.

Koolikatseid selle tavapärases mõttes kool tegema ei hakka. Küll aga kutsutakse kõik lapsed koos vanematega perevestlusele. Triin Käpa sõnul on oluline, et perekond toetaks lapse arengut ning maailmavaadet.

Seetõttu on kooli vastuvõtul eelistatud luterlike koguduste liikmete lapsed aga ka need, kelle vanemad hindavad kristlikke põhiväärtusi. Vastasel juhul võib lapsel tekkida olukord, kus koolis väärtustatakse üht, kodus teistsugust käitumist, selgitas Käpp.

«Me ei hakka lastele tegema ajupesu, et te peate kõi üht suunda järgima, vaid näitame, et teie kristlik kultuuriruum on teile kõige lähem ning siin kehtivad väärtused on need, millest võiks lähtuda,» sedastas Käpp.

Tallinnas tegutsevad sarnasel põhimõttel Tallinna Toomkool ning Vanalinna hariduskolleegium. Triin Käpp hariduskolleegiumi vilistlasena kinnitab, et Tartu Luterliku Peetri Kooli, Vanalinna hariduskolleegiumi ning Toomkooli õppe sisus erilist vahet ei hakka olema. Tegemist on tavakooliga samasugust õppekava täitva kooliga, kus lihtsalt pööratakse enam tähelepanu väärtuskasvatusele.

Nõudlus väärtuste järele

Tallinnas avab lähiajal uksed Kaarli koguduse juurde kuuluv  kool, mis avab uksed Peetri kooliga samal ajal. Miks tekib konfessionaalseid erakoole järjest juurde?

Käpp rääkis, et VHK-l oli pidevalt palju luterlaste lapsi järjekorras ning selletõttu otsustati luua Toomkool, mis tänavu alustab kolmanda klassiga. Kuna nõudlus väärtustepõhise hariduse järele on pealinnas endiselt suur, avab sel sügisel uksed ka kool Kaarli koguduse juures.

Käpp selgitas, et Tartus on olukord sarnane: Katoliku kooli on tung sedavõrd suur, et ruumi on teiselegi sarnasel väärtuspõhisel õppel tuginevale erakoolile.

«Me ei hakka lastele tegema ajupesu, et te peate kõi üht suunda järgima, vaid näitame, et teie kristlik kultuuriruum on teile kõige lähem ning siin kehtivad väärtused on need, millest võiks lähtuda,» sedastas Käpp.

Ajalooga kool

Tartu Peetri koguduse juures on kool tegutsenud ka 20. sajandi alguses. See avati toonase Peetri koguduse eestseisja ning ülikooli rektori Heinrich Koppeli eestvedamisel 1906. aasta septembris. Selle uksed sulges 1940. aasta okupatsioonivõim.

Kooli ajalooline hoone asus Peetri kiriku lähedal, praegu aadressil Peerti 33. Enne nüüd avatavale Peetri kooli õigusjärglaselele sisseasumiseks vajab maja aga hädasti põhjalikku renoveerimist. Värskenduskuuriga püütakse koguduse ja toetajate abiga maja korrastamisega toime tulla kahe aasta jooksul.
 

Tartu Luterlik Peetri Kool

• Tegutsenud 1906–1940.

• Sügisel avatakse kaks lasteaiarühma ja esimene klass.

• Kool hakkab tegutsema Õpetaja tänav 5, praeguse Tartu Maarja koguduse leerimajas, hiljem loodetakse kolida ajaloolisse majja Peetri 33.

• Lasteaia kaks liitrühma tulevad Roosi tänav 1 majja ja jäävad sinna ka edaspidi.

• Vastuvõtt kooli ja lasteaeda käib perevestluse alusel, avaldusi saab esitada tänasest märtsi lõpuni.

• Info www.luterlik.edu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles