Maaülikool tõmbab kaugõpet koomale

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli peamaja.
Eesti Maaülikooli peamaja. Foto: Lauri Kulpsoo.

Tartu Postimees kirjutas täna, et Tartu Ülikool kärbib avatud ülikooli vastuvõttu, kuna tasuta kõrghariduse tingimustes ei tohi õppureilt õppeteenustasu küsida, kuid tasuta õpetamine topeltkoormusel käib instituutidele ja teaduskondadele üle jõu.

Maaülikool avaldas täna, et nemadki kärbivad vastuvõttu kaugõppesse, mis seni oli võimalus töö kõrvalt kõrgharidust või eriaalst täiendust omandavatele õppuritele. Maaülikooli õppeosakonna juhataja Anneli Lorenz selgitas, et kui mullu võeti üliõpilasi vastu kaheksale bakalaureuseõppekavale, siis tänavu sügisel vaid kahele – maamajandusliku ettevõtluse ja finantsjuhtimise ning tehnika ja tehnoloogia erialadele.

Maaülikoolis õpib 4552 tudengist kokku 978 kaugõppes. Kõige populaarsem kaugõppe eriala on majandus, millel õpib bakalaureuse ja magistriõppes kokku 435 üliõpilast.

Praegu juba õppivad tudengid jätkavad õpinguid ning tasuvad selle eest tavapärases korras kuni lõpetamiseni. Nendel õppekavadel, nii Tartu Ülikooli avatud ülikoolis kui maaülikooli kaugõppes, kus sügisel siiski vastuvõtt toimub, peavad tudengid hakkama õppima täiskoormusel või hakkama ette nähtud määrast puudujäävate ainepunktide eest maksma.  

Varem tasulisest ja kaugõppest tulnud raha jätab ülikoolide eelarvesse tühimiku, mida haridus- ja teadusministeeriumi on lubanud kompenseerida riigieelarvest järgmised kolm aastat. «Samas nii nagu Tartu Ülikoolil on ka meil küsimus, kuidas saavad kõrgharidusele juurdepääsu need, kes ei ole esimese hariduse omandajad ja soovivad töö kõrvalt jätkata enda koolitamist,» sedastas Lorenz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles