Vastupidav salong avas uue näituse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiia Karelson (vasakult) õnnitleb preemia saanud maalikunstnikku Piibe Arrakut.
Tiia Karelson (vasakult) õnnitleb preemia saanud maalikunstnikku Piibe Arrakut. Foto: Kristjan Teedema

Kunstnike perest pärit majandusõppejõud Andres Arrak tõi E-kunstisalongis uue näituse avamise sõnavõtus esile salongi tavatu vastupidavuse. Vähe on neid ettevõtteid, mis tegutsenud 16 aastat.

E-kunstisalong alustas kunstnike ja kunstiostjate lähendamist 20. jaanuaril 1997 E-kaubamajas. Eesti praegu ilmselt suurima ja avaraima müügisalongi omaniku Tiia Karelsoni andmeil on nüüdne asukoht Tartu raeplatsi nurgal ajaloolises pangamajas viies.

Salongi 15. aastapäeva tähistamine mullu samal ajal läks Karelsoni sõnul igapäevaste askelduste tuhinas õigel ajal meelest. Seda enam oli nüüd põhjust üles seada ülevaatenäitus viimase paari-kolme aasta eesti maalikunstist peatähelepanuga Tartu kunstnikel.

27 kunstniku 41 teost

Näituse on koostanud kunsti­ajaloo magistrant, teist aastat galeristiametis Liisi Pabstel koostöös salongi juhataja Daisi Kahuriga, kes on E-kunstisalongis tegutsenud algusest peale.

Väljapanekus on 27 kunstniku 41 teost. Omaette on esile toodud Konrad Mägi ateljee maalijad.

Tartu kunstnike aastalõpunäitustel on E-kunstisalong vähemalt seitse korda andnud oma lemmikule preemia.

Paar aastat on sellega vahet olnud. Salongi aastapäevanäituse avamisel jätkus kunstnikele meelepärane tava – preemia sai Piibe Arrak.

Tartlanna Piibe Arrak (73) on sündinud Tallinnas. Ta on lõpetanud Tallinna 1. keskkooli, kus tema joonistusõpetajaks oli järjekindlalt kubismi viljelnud kunstnik Arnold Akberg.

Kahel viimasel keskkooliaastal käis ta kunstiinstituudi ettevalmistuskursustel. Tartu kunstikooli lõpetas ta aastal 1962 ning täiendas end 1962–1967 Melanie ja Erich Arraku ateljeekoolis.

Näitustel on Piibe Arrak esinenud 1967. aastast, ta kuulub Tartu Kunstnike Liitu. Lemmiktehnika on õlimaal, põhiteemadeks maastikud, lilled, linnavaated ja portreed.

Reljeefsed maalid

Täpselt aasta tagasi avas Piibe Arrak oma maalide näituse Läänemaal rannarootsi keskuses. Sügisest saati on tema paarkümmend õlimaali vaatamiseks kõigile möödujaile välja pandud Tartu Ülikooli Kliinikumi peamaja trepifuajees.

E-kunstisalongi äsja avatud näitusel on kaks tema maali, millest ühel on kujutatud lilli ja teisel mereranda. Mõlemas on tema kunstnikukäekirja ühe tunnusena paksult värvi, nii et maalid mõjuvad reljeefidena.

Samas väljapanekus on Piibe Arraku abikaasa Eevart Arraku kaks teost. Abielupaari kõik neli maali on valminud mullu.

E-kunstisalongi aastapäevanäitust saab vaadata 5. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles