Tallinlannad tõid oma kunsti näha

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitust monumentaalgaleriis tutvustavad Maria-Kristiina Ulas (tagaplaanil vasakult), Jarõna Ilo ja Mall Nukke. Põrandal ootab tantsija Katrin Essenson järge, et alustada performance´it. Ta oli Mall Nukke söejoonistuste komplekti «Võrk» (paremal) modell.
Näitust monumentaalgaleriis tutvustavad Maria-Kristiina Ulas (tagaplaanil vasakult), Jarõna Ilo ja Mall Nukke. Põrandal ootab tantsija Katrin Essenson järge, et alustada performance´it. Ta oli Mall Nukke söejoonistuste komplekti «Võrk» (paremal) modell. Foto: Kristjan Teedema

Millest alustada, et valmiks hea joonistus? Kui tallinlannade Maie Helmi, Jarõ­­na Ilo, Ülle Marksi, Mall Nukke ja Maria-Kristiina Ulase näitus «Joonistamise vabadus» oli avatud, avasid kolm neist oma ametisaladusi.

Küllap oleksid ka Ülle Marks ja Maie Helm olnud Tartu Postimehele valmis rääkima hea joonistuse eeldustest ja selle loomise võtetest, ent nad olid pakase tõttu jätnud pika tee ette võtmata.

Kõigepealt

«Kõigepealt tuleks õppida joonistama,» ütles Mall Nukke. «See võtab aega 10–15 aastat. Joonistada tuleks iga päev. Ja pärast seda tuleb kõik juba imelihtsalt. Kui tehniline külg on käes, ei ole mingit probleemi ideed teostada.»

Nukke alustab suurest visandist. Kui ta asub sellest joonistust looma, võtab ta käsile kõigepealt tumedamad kohad.

«Kõigepealt peab olema mõte,» ütles Jarõna Ilo. «Mingis mõttes on väga lihtne istuda näiteks puu, maja või inimese ette ja kopeerida tasapinnale seda, mis on näha. Kunstnikul tuleb teha kokkuvõte sellest, mida ta näeb, ja lisada ennast pildi sisse.»

Kunstnik peab tundma soovi jagada nähtut või kogemust teistega. «Seda tuleb teha südamega,» lisas ta. «Ei saa olla ükskõikne.»

Visandeid Ilo tavaliselt ei tee. Kõigepealt alustab ta tumedatest pindadest ja siis hakkab heledaid kohti välja tooma.

«Pildi joonistamist võib alustada igatpidi,» ütles Maria-Kristiina Ulas. «Mina armastan teinekord alguses lihtsalt tõmmata üksteise kõrvale jooni ja jälgida, kuidas joone liikumisega aeg liigub ja muutub, kas joon midagi loob ja hakkab elama.»

Näitusel monumentaalgaleriis on Ulase pintslijoonistus võtnud lausa ruumilise, tumemeelse hampelmanniliku kuju.

Kui joonistajate näitus oli Katrin Essensoni tantsulise performance´iga galeriis ja kolme neiu elusa tule tantsuga kunstimaja hoovis avatud, ootas väikses saalis ees teise väljapaneku avamine.

Saskia Järve maalid

Saskia Järve näitus «Süütuid mälestusi ei ole» jätkab tema mulluse Tallinnas Draakoni galeriis olnud väljapaneku «Tervisevetel» teemasid. Kunstnik on lisanud komplekti uusi töid. Samamoodi on näitusega «Joonistamise vabadus» – osa selle töid oli näha pealinnas.

Tartu kunstimajas

• Monumentaalgaleriis saab vaadata Maie Helmi, Jarõna Ilo, Ülle Marksi, Mall Nukke ja Maria-Kristiina Ulase ühisnäitust «Joonistamise vabadus».

• Väikeses saalis on Saskia Järve näitus «Süütuid mälestusi ei ole».

• Mõlemad näitused on Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) avatud 10. veebruarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles