Ahhaas nuuskis pommikoer

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pommikoer oli õige, kahtlaselt lõhnava paki üles leidnud, tulistas pommirobot selle kildudeks ning demineerija käis seda veel igaks juhuks kontrollimas.
Kui pommikoer oli õige, kahtlaselt lõhnava paki üles leidnud, tulistas pommirobot selle kildudeks ning demineerija käis seda veel igaks juhuks kontrollimas. Foto: Margus Ansu

Vilkuva kaelarihmaga pommikoer teeb Ahhaa keskuse tehnoloogiasaalile mõnusa sörgiga ringi peale. Siin-seal peatub ta hetkeks kahtlaste pakkide juures ja jookseb siis edasi. Ühe juurde sätib ta end pärast nuusutamist istuma.

Agarale mustale koerale on see vahva mäng. Ta teab, et kui leida õigesti lõhnav pakk, tuleb tema juhi taskust välja põrkepall ja ta saab lustida. Õnneks ei ole sel laupäeval toimuv ka demineerijatele ja pealtvaatajatele ohtlik olukord, vaid meelelahutuslik õppetund.

Õnnetusi, mida saanuks pisut rohkem teades vältida, juhtub ikka veel igal aastal. Umbes 20 aastat ametis olnud Lõuna-Eesti pommirühma juhataja Kalvar Tammine rääkis, et õnneks on kurbi juhtumeid hakanud vähemaks jääma, seda ilmselt tänu nii nende enda ennetustööle kui teavitamisele meedias.

Pommid ja loengud

Kuna talvel on tööd vähem, käivad demineerijad oma harjutamiste kõrvalt ka koolides ohutusest rääkimas. Lõuna-Eestis üritatakse igal talvel läbi käia 30–40 kooli, et lastele kas esimest korda rääkida või meelde tuletada, kuidas lõhkekehadega ringi käia.

Ahhaa ohutuspäevade projektijuht Kaarel Sild rääkis, et selliseid üritusi on neil plaanis teha nüüd iga kuu. Päevane ettevõtmine jääb põhimõtteli-selt samaks: päästjad näitavad, kuidas autot lahti lõigatakse, kui on vaja sealt kedagi välja aidata, ning demineerijad demonstreerivad, kuidas pomm avastatakse ja kahjutuks tehakse.

Õhtuti on aga loengud, kus oma ala asjatundjad räägivad mõnest päevakajalisest ja vajalikust teemast. Näiteks laupäeval olid jutuks Eestis pürotehnika ja pommide tõttu juhtunud õnnetused – kuidas neid vältida ja õnnetuse korral tegutseda.

Peale Kalvar Tammise rääkis ka Tartu kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets. Näidati videoid ja pilte, mis olid piisavalt hirmsad, nii et lastel ja nõrganärvilistel soovitati mitte tulla.

Silla sõnul tulevad loengutele rääkima üksnes oma ala asjatundjad ja teemad on mitmekesised. Näiteks on plaanis kõnelda ohutusest vee juures, teha eriloengud mootorratturitele ning ka hobiarheoloogidele.

Loengute täpne kava ei ole veel paigas, kuid on teada, et veebruaris tuleb juttu vingugaasist ja ohutust kütmisest.

Kestab aasta lõpuni

Päeval on päästjate ja demineerijate töö jälgimiseks vaja lunastada majapilet, õhtustele loengutele pääseb tasuta.

Suvel, kui demineerijatel on töö tõttu kiire, neid Ahhaas ei näe, ent muu programm toimib endisel moel.

Esialgu kestab ettevõtmine detsembrini, kuid Sild ütles, et huvi korral võivad ohutuspäevad jätkuda ka järgmisel aastal.

Ohutuspäev Ahhaas

• Järgmine ohutuspäev on 9. veebruaril.

• Taas näeb toimetamas päästjaid ja demineerijaid, õhtuse loengu teema on ohutu kütmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles