Ettevõtjad plaanivad Ekraani vastu ärimaja

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia-Pepleri ristmikule kavandatava hoone mõõtmeid näitlikustav joonis, mis pole arhitektuurilahendus.
Riia-Pepleri ristmikule kavandatava hoone mõõtmeid näitlikustav joonis, mis pole arhitektuurilahendus. Foto: Tartu Arhitektuuribüroo

Kuni viiekorruselist ärihoonet kavandab kinnisvarafirma Albatrek Tartus kino Ekraan vastu, Riia ja Pepleri tänava ristil platsile, kus aastaid tagasi asus «Rukkilillena» tuntud monument.

«Kavandame ärihoonet, mis annab laiad võimalused, ega kindlat ideed veel ei ole,» ütles Albatreki juhatuse liige Jaanus Martin.

Tartu linn arutas eile krundi hoonestamiseks koostatud detailplaneeringu eskiislahendust, kiitis selle heaks ja saatis avalikule arutelule. Krundi suurus on 833 ruutmeetrit ja üldplaneeringu järgi on seal lubatud nii elu- kui ka äripinnad.

Planeeringu kavandi järgi võtaks uus hoone enda alla 490 ruutmeetrit. Riia tänava äärses hooneosas on kohustus esimesele korrusele ehitada avalikkusele mõeldud kaubandus- ja/või teenindusasutuste ruumid. Teisest viienda korruseni on lubatud hotell või kontoriruumid.

«Saab teha büroosid, hotelli, kauplusi. Hotellimõte oli ka lihtsalt õhku visatud, selleks oleks võimalus, aga Tartus on majutusasutusi küll,» selgitas Martin.

Planeering igaks juhuks

Ta lisas, et planeeringu koostamine kipub olema kaheaastane tegevus, see tehakse igaks juhuks ära, sest muidu idee tekkides läheb liiga kaua aega. Martin avaldas ka, et Albatrek on kõigiks võimalusteks avatud – kui keegi tahab maatükki osta mõistliku hinna eest, on ka see mõeldav. Sellisel juhul võiks planeeringu koostamist vaadata kui maatüki väärindamist.

Albatrek ehitas läinud kümnendil Tartusse arvukalt maju, viimasel ajal on tegevus käinud eelkõige Ülenurmes, kuid firmal on soov kevadel alustada Fortuuna 6 krundil kortermaja püstitamist. Ehitusluba veel siiski ei ole.

Korterite kavandamist kaaluti Martini selgitusel ka Pepleri-Riia ristile, kuid leiti, et seal on liiga kärarikas, pealegi on Fortuuna kvartalis ehitamiseks veel küllaga ruumi.

Ebamugav nõue

Martini hinnangul ei ole linna nõue, et Peplerisse kavandatava maja esimesel korrusel peaksid olema ärid, arendaja seisukohalt hea, kuid ta lisas, et küllap mingi otstarbe ikka leiab.

Tartu abilinnapea Jüri Kõre ütles, et piirkonda tuleb vaadata kui aktiivset kesklinna piirkonda, kaubandus on üks selle osa. «Ei julge öelda, et ärid teisel pool tänavat ei leia külastamist asukoha tõttu, seal on väga spetsiifilised ärid,» rääkis ta.

Kõre osutas, et kõnealune krunt on silmapaistvas asukohas ja sellele võiks kerkida väärikas hoone. «Aga see on projekti, mitte planeeringu küsimus,» lisas ta.

Kavandatavast hoonest teisel pool Riia tänavat asub kino Ekraan, teisel pool Pepleri tänavat maavalitsuse hoone.

Suurim raskus selles kohas hoone ehitamisel on parkimiskohtade mahutamine. Kõre märkis, et ilmselt tuleb parkimiskohad ehitada maa-alusele korrusele ja ka hoone otstarvet tuleks kavandada nii, et see tooks vähem parkimiskoormust. Pääs maa-alusesse parklasse on ruumi vähesuse tõttu kavandatud autoliftiga.

Detailplaneeringu eskiisi avalik arutelu on 30. jaanuaril kell 15 linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnas Raekoja plats 3 kolmandal korrusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles