Noored käisid Venes medalijahil

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvas teadmisi näidanud vene lütseumi noored Artur Panov (ees vasakult), Hristina Korne­jeva, Artur Tukmatšov, Darja Kovešni­kova (taga), Aleksandra Kotševa ja Kristina Orehhova.
Moskvas teadmisi näidanud vene lütseumi noored Artur Panov (ees vasakult), Hristina Korne­jeva, Artur Tukmatšov, Darja Kovešni­kova (taga), Aleksandra Kotševa ja Kristina Orehhova. Foto: Sille Annuk

Seltskond Tartu vene lütseumi 11. klassi õpilasi alustas uut poolaastat hea tujuga – vaheajal käidi Moskvas suurel olümpiaadil, kust toodi koju üks peotäis medaleid, teine diplomeid ja ka neli kuldset karikat.

Kooliõpilastele ja tudengitele mõeldud olümpiaad kannab pisut pompoosset nime «Planeedi erudiidid» ning erinevalt tavapärastest võistlustest, kus keskendutakse vaid ühele ainele, on selle eesmärk avada noorte potentsiaal mitmesuguste ülesannete kaudu.

Vene lütseumi õpilased Darja Kovešnikova, Aleksandra Kotševa, Kristina Orehhova, Hristina Kornejeva, Artur Pa­nov ja Artur Tukmatšov on olümpiaadil osalenud kolm aastat. Esimesel aastal vaid interneti eelvoorus, eelmine kord jõuti juba ka finaalvõistlusele.

Erinevad huvid

Sel aastal õnnestus noortel eelvoorus saada koguni parim tulemus. Võistkonna eestkõneleja rolli pandud Artur Panov rääkis, et nende võistkonna liikmed on erinevatel aladel tugevad: mõni oskab paremini matemaatikat, teine teab filosoofiast. Ka ettevalmistuse ajal keskendus igaüks just enda jaoks lihtsamale teemale.

Võistlused olid nii individuaalsed kui ka kogu rühmale ning karikad saadi peamiselt kolmandate kohtade eest. Võistelda tuli aga üsna karmides tingimustes: lütseumi noored olid ühes vanuserühmas tudengitega ning näiteks Kasahstanist oli kohal andekate laste kooli võistkond.

Kolm aastat tagasi võistluse avastanud ja noori juhendanud geograafiaõpetaja Liud­mila Sapronkina rääkis, et õpilased on eriti tugevad just loogikaülesannetes, raskusi valmistasid aga näiteks Venemaa ajaloo teemad, mis kohalikele võistkondadele olid kindlasti kergemad.

Enne võistlust saadeti kooli ülesannete tutvustus. Panov rääkis, et raskematel teemadel juhendas õpetaja nii palju, kui oskas, ning soovitas kirjandust. Ning loomulikult aitas internet.

Võisteldi ainult ühel päeval, teisteks päevadeks oli ette nähtud kultuuriprogramm: käidi ekskursioonidel, tsirkuses ja ka Moskva teaduskeskuses.

Derpti nime kandnud võistkond tutvustas oma kodulinna ja Eestit teistelegi. Panovi sõnul tundus Eesti ja siinne võistkond teistele tohutult eksootiline ning pidevalt tuli vastata küsimustele, kuidas siin ikka elada on.

Artur Tukmatšov lisas, et muu tegevuse kõrvalt leiti palju uusi tuttavaid. «Me ise tahtsime uusi sõpru saada,» rääkis Hristina Kornejeva, et teistega tutvumise nimel nähti vaeva.

Võiks ka ise teha

Lütseumi direktori Alina Braziulene sõnul ollakse koolis tubli tulemuse saanud noorte üle väga uhked ning nende edu on tekitanud mõtte korraldada samalaadne mitmekesine võistlus ka Tartus.

Direktor ütles, et näiteks võiks kutsuda mõned võistkonnad Venemaalt ja Eesti venekeelsed õpilased. Või siis teha natuke teistmoodi ja kaasata eestikeelsete koolide õpilasi.

Plaan pole veel täpselt paigas, aga kool ei kavatse seda kaugeks tulevikumõtteks jätta – kui kõik sujub, siis võiks võistlus tulla juba kevadisel vaheajal. Või kui korraldamisega läheb kiireks, siis sügisel.

Olümpiaad «Planeedi erudiidid»

• Peeti koolivaheajal Moskvas.

• Osalejaid oli peale Eesti veel Venemaalt, Valgevenest, Ukrainast ja Kasahstanist.

• Võisteldi neljas vanuseklassis, õpilasi ja üliõpilasi oli kokku 700 ringis.

• Küsimused olid nii matemaatika, loogika, ajaloo, filosoofia kui ka palju muu kohta.

• Lõppvõistlusele pääsesid internetivoorudes selgitatud parimad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles