Sten Sokk: tunnen puudust lähedastest

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisel esimest korda välismaale mängima siirdunud Sten Sokule on Gruusia klubis Tbilisi Olimpi usaldatud põhimängujuhi koht. Klubi hoiab Gruusia superliigas esimest kohta.
Sügisel esimest korda välismaale mängima siirdunud Sten Sokule on Gruusia klubis Tbilisi Olimpi usaldatud põhimängujuhi koht. Klubi hoiab Gruusia superliigas esimest kohta. Foto: www.superleague.ge

Tartu Postimees uuris, kuidas läheb möödunud sügisel Gruusiasse siirdunud Tartu Rocki endisel mängujuhil Sten Sokul, kelle uus koduklubi Tbilisi Olimpi on praegu Gruusia superliiga liider.

Milliseid pakkumisi teil veel oli, enne kui Gruusia valisite?

Pakkumisi oli veel Tšehhi ja Portugali liigast. Gruusia klubi valisin seetõttu, et siinne treener tundis mind juba noortekoondise aegadest ning ta lubas mulle põhimängujuhi kohta. Plussiks on see, et klubi eesmärk on ikkagi võita meistritiitel, mis aitaks nad ka Euro­­Challenge’i sarja.

Millises Eesti klubis oleksite eelistanud mängida, kui te poleks välismaale läinud?

Eestisse jäädes olnuks mul valida kahe klubi vahel – TTÜ ja Rakvere. Võistkondade komplekteeritust vaadates oleks ikkagi valik langenud Rakverele. Rakvere pluss oli ka see, et nad alustasid Euro­­Challenge’it.

Kas olete oma valiku ja seniste etteastetega rahul?

Olen täielikult. Mis etteastetesse puutub, siis arvan, et alati saab paremini. Kuni võistkond võidab ja mina suudan neid nende võitudeni aidata, siis ma olen rahul.

Milline on Gruusia korvpalli tase?

Esimesed kuus võistkonda on sellised, kes võivad kõik kõiki võita. Igas võistkonnas on 2-3  välismängijat ja jaanuaris võtab enamik võistkondi endale veel paar välismaalast juurde. Tagumised võistkonnad on aga tunduvalt nõrgemad.

Milline on tavapärane päevakava?

Üldjuhul lähen kell 11 trenni. Lõpetan kella 13 ajal või hiljem. Koju jõudnud, teen süüa ning pärast seda magan paar tundi, et valmis olla õhtuseks treeninguks. Õhtune trenn on tavaliselt kella kaheksa ajal, aga see on muutuv.

Millised on treeningu- ja elamistingimused?

Elan spordihoonest jalgsi 15 minuti kaugusel. Spordikompleks on väga korralik – ujula, pallisaal, suur jõusaal, söökla, lisaks veel väike piljardiruum ja lauatennise ruum. Elan kahetoalises korteris, ümber on kõik vajalik olemas.

Vabal ajal vaatan arvutist sarju ja suhtlen kodustega Skype’i teel. Vabadel hommiku- või õhtupoolikutel käin jõusaalis või ujumas.

Milline on toidumenüü?

Täitsa sõltub päevast. Enamasti teen endale ise süüa. Hommikuti teen putru, lõuna ajal söön liha ja juurikaid ning kuna siin on puuviljad nii head, siis õhtuti söön enamasti neid. Enne mängu söön süsivesikurikast toitu nagu pasta.

Millest kõige rohkem puudust tunnete?

Kõige rohkem tunnen puudust lähedastest inimestest – perekonnast, sõpradest, oma tüdrukust. See vahest ongi välismaal olemise kõige halvem külg.

Kui tihti lähedastega suhtlete?

Skype’is räägin nendega iga päev. Kui seda ka poleks, siis oleks ikka väga halvasti. Siiamaani on külas käinud ainult sõbratar ja kaks sõpra, kes tulid Tbilisisse puhkama.

Kuidas on välismaal mängimine mõjutanud arengut korvpallurina?

Olen siin olnud ainult kolm kuud, selle ajaga mänguliselt ei ole suurt muutunud. Pigem on mulle tähtis see kogemus, et saan nüüd aru, mis tunne on olla võõrmängija.

Üllar Kerde iseloomustas seda olukorda kõige paremini: kogu aeg on heas mõttes ora p....s. Kui mina välismängijana ei suuda klubi nõutud taset näidata, siis saadetakse mind lihtsalt minema ja võetakse uus asemele. Paaril mängijal on siin juba nii läinud. Mulle see olukord meeldib, sest siis oled kogu aeg valmis endast kõik andma.

Kuidas otsustaksite, kui Gruusia klubi teeks ettepaneku uuel hooajal jätkata?

Selle peale on veel vara mõelda. Kõik oleneb, mis võimalused järgmisel aastal avanevad. Kui kuskilt mujalt tuleb parem pakkumine, siis ilmselgelt otsustan pigem edasi liikuda. Iga normaalne inimene teeks ju seda.

Sten Sokk

• Sündinud 14.2.1989.

• Pikkus 185 cm.

• Gruusia superliigas on Sokk toonud mängus keskmiselt 9,2 punkti, võtnud 3,4 lauapalli ja andnud 6,6 resultatiivset söötu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles