Lõunakeskus ehitab katusega riiulparkla

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunakeskuse järjekordne laiendus ja kahetasandiline parkla rajatakse hoone läänepoolsesse külge, kus praegu asub sissepääs liuväljale ja spordiklubisse.
Lõunakeskuse järjekordne laiendus ja kahetasandiline parkla rajatakse hoone läänepoolsesse külge, kus praegu asub sissepääs liuväljale ja spordiklubisse. Foto: Sille Annuk

Lõunakeskus alustab hiljemalt veebruari alguses järjekordset laiendust, mis lisab keskusele uue sissepääsu, kahetasandilise korrusparkla ning üle tuhande ruutmeetri kaubanduspinda.

Möödunud aasta viimasel linnavalitsuse istungil ehitusloa saanud projekt annab 50 000-ruutmeetrisele keskusele juurde veel 1600 ruutmeetrit kaubanduspinda. Ehitus puudutab ala, mis jääb liuväljaku tagumisse otsa Reservedi ja Levise kaupluse vahele.

Reservedi kaubamärgi taga oleva OÜ LPP Retail Estonia juht Hendrik Pass ütles Tartu Postimehele, et nende pood suureneb umbes 700 ruutmeetri võrra ning uueneb ka kaupluse kontseptsioon. «Kuna sortiment suureneb, on vaja suuremat pinda,» sõnas ta.

«Seal tuleb veel vangerdusi ja ümberkolimisi,» lisas Lõunakeskuse juht Jaan Lott. Ta rõhutas, et eelkõige on peagi algav ehitus ajendatud siiski klientide parkimisvõimaluste parandamisest.

Majale lähedal

Korrusparkla ehitamine oli Lõunakeskusel plaanis juba ammusest ajast ning kui parklat hakati projekteerima, langes see kokku poepidajate jutuga, et neile oleks pinda juurde vaja.

«See ei ole kuigi kergelt teostatav ülesanne, aga me katsume need kaks asja kokku panna,» rääkis Lott.

Normide järgi Lõunakeskusel parkimiskohti puudu ei ole, aga tegelikkus on Loti hinnangul selline, et tipptundidel ja tipphooaegadel jääb parkimiskohti ikkagi puudu. Kahekorruseline riiulparkla annaks keskusele juurde 60 parkimiskohta, mis asuvad kõige aktiivsemal alal ehk maja lähedal.

«Kui neid kuhugi kaugele põllu peale juurde teha, siis on see natuke tühi töö. Kohti justkui tekib, aga kasutusmugavust klientidele sellest ei tule. Nüüd aga tekib kohti juurde, need on maja lähedal ning suur osa meie praegustest parkimiskohtadest saab katuse peale,» selgitas Lott.

Ta lisas, et meie kliimas on katusealune parkla nii suvel kui ka talvel kõva argument. Ehituse eelarve pole veel lukus, aga selle suurusjärk on umbes 2,5 miljonit eurot.

Kavandatav Lõunakeskuse laiendus on Jaan Loti sõnul siiski suhteliselt väike ja kosmeetilise tähendusega projekt.

«Kahtlemata maja kvaliteet paraneb, aga praeguse mahuga võrreldes on see laiendus ikkagi marginaalne,» rääkis ta.

Suuremad plaanid

Hoopis suuremad plaanid on keskusel hoone teise tiivaga.

Lõunakeskus ostis möödunud suvel maaülikoolilt enampakkumisel Riia 181 kinnistu. Kuna viimane asub kohe keskuse kõrval, annab see varasemate ideede teoks tegemiseks palju paremad võimalused.

«See on ikka juba suurem ja võimsam asi, sest majas tulevad mitmed kvalitatiivsed muudatused,» lausus Lott, kuid ei soovinud üksikasjadest veel rääkida.

Laiendus puudutab keskuse kõige vanemat osa, mis on tegutsenud juba kaksteist aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles