Tartus alustab suusaneljapäevakute sari

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäevakute avastart antakse Tähtveres, kus ürituse eestvedaja Vahur Teppani sõnul saab ka suuski määrida ja laenata.
Neljapäevakute avastart antakse Tähtveres, kus ürituse eestvedaja Vahur Teppani sõnul saab ka suuski määrida ja laenata. Foto: Sille Annuk

Heitlikust talveilmast hoolimata lükkab MTÜ Suusahullud sel nädalal käima suusaneljapäevakute sarja, mis viib osalejad järgmiste nädalate jooksul kümnesse Tartumaa paika talisporti nautima.

Suusaneljapäevakute eestvedaja Vahur Teppani sõnul sai ta sarja mõtte Tallinnast, kus on niisugust üritust peetud juba viis aastat. Võistluse juhendi järgi saab neljapäevakutel osaleda nii individuaalselt kui võistkonnana ning võimalus on valida kas rahvarada või 4–5-kilomeetrine võistlusdistants.

«Üldiselt rahva- ja võistlusrada kattuvad, aga rahvaraja läbimisel pole aeg oluline. Pingerida aja järgi keegi ei tee ja selle järgi auhindu ei jagata,» selgitas Teppan.

Rahvarajal on eesmärk rada vabalt valitud tehnikas läbi sõita ning täita rajale pandud lisaülesanded. Kui lumeolud on nigelad, siis on nendeks kergemad viktoriiniküsimused, kui aga lund jätkub, siis näiteks lühikesed slaalomi- või takistusrajad.

Tartumaa tutvustus

Kõik suusaneljapäevakud algavad kell viis õhtul ning kestavad kaheksani. «Keset tööpäeva ei saa ju inimesed tulla, aga selline aeg peaks sobima kogu perele,» selgitas Teppan. Näiteks rahvarajal saab startida viiest kuni poole kaheksani ja selle läbimine võtab umbes pool tundi.

Võistlusrajal antakse stardipauk igal pool täpselt kell seitse ning osalemiseks tuleks ennast varem kirja panna. Kõigile osalejatele antakse rinnanumbrid ja ajavõtukiibid ning sõitjad lastakse rajale iga viieteistkümne sekundi järel.

Rahvarajal pole sõidutehnika määratud, kuid võistlusel on igal etapil kindel stiil.

Esimene etapp tuleb 10. jaanuaril Tähtvere spordipargis vabatehnikas. Teine etapp aga juba Vedul ning klassikalises stiilis.

«Minu soov ongi erinevad Tartumaa rajad läbi käia ja neid tutvustada. Näiteks Kambja ja Rõngu radasid ei tea paljud,» rääkis Teppan. Sarjas sõidavad suusasõbrad veel Lähtele, Vooremäele ja Elvasse.

Romantiline rada

Teppani sõnul loodab ta just võistkondade suuremat osavõttu. Sarja juhendi järgi peaks võistkonnas olema viis liiget, kuid ilmselt tehakse selles väike järeleandmine. «Tallinna kogemus on näidanud, et viieliikmelist meeskonda on tihtipeale keeruline kokku panna ja seetõttu võiks seal olla 3–5 inimest. Pereliikmed, tuttavad, töökaaslased,» lisas Teppan.

Kuna kõikides kohtades pole suusarajad valgustatud, soovitas Teppan Kambjas, Rõngus ja Vedul kaasa võtta ka pealambi. «Et romantilisem oleks, paneme iga kümne meetri tagant ka õueküünlad põlema,» lausus Teppan ning lisas, et ka kohaletuleku peab igaüks ise organiseerima. «Võiks teha ka ühise transpordi, aga selle peale mõtleme siis, kui huvi kasvab.»

Neljapäevakul osalemine maksab lastele kaks ja täiskasvanutele kolm eurot. Lisaks raja läbimisele saab selle eest osaleda ka kella kuuest seitsmeni vältavas suusatunnis, võib lasta määrida suuski ning finišis ootab soe mustikasupp. Sarja toetab ka Tartu linn.

Suusaneljapäevakud

• I etapp: 10.1 dendropargi suusarajad Tartus – uisk

• II etapp: 17.1 Vedu suusarajad – klassika

• III etapp: 24.1 Vooremäe suusarajad – klassika

• IV etapp: 31.1 Tartumaa tervisespordikeskus Elvas – klassika

• V etapp:  7.2 Lähte suusarajad – klassika

• VI etapp: 14.2 Anne kanali suusarajad Tartus – uisk

• VII etapp: 21.2 Kambja-Kopsumäe terviserajad – klassika

• VIII etapp: 28.2 Rõngu suusarajad – uisk

• IX etapp: 7.3 Vooremäe suusarajad – uisk

• X etapp: 14.3 dendropargi suusarajad Tartus – uisk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles