Merko nõuab uut Ahhaa hanget

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa keskus peaks valmima tuleva aasta lõpuks ning külalistele uksed avama 2011 kevadel.
Ahhaa keskus peaks valmima tuleva aasta lõpuks ning külalistele uksed avama 2011 kevadel. Foto: Ahhaa keskus

Äsja Ahhaa teaduskeskuse ehitusmaksumuse kahanemisest teatanud Tartu linnavalitsuse rõõm jäi üürikeseks, sest tunamullu hankel võiduta jäänud Merko Ehitus nõuab uut konkurssi ja pakub veel odavamat hinda.




Tartu abilinnapea Karin Jaan-son ütles läinud teisipäeval, et kokkuvõttes saab Ahhaa ehitatud esialgsest hinnast ligi veerandi võrra odavamalt.

2007. aasta lõpus tegi toonane Linnaehitus – praeguse nimega Nordecon Ehitus – parima, 211,3 miljoni kroonise pakkumise, nüüd aga nõustus tegema töö ära 167,4 miljoniga.

Päev pärast võidukat pressiteadet viis postituvi Tartu linnavalitsusse kirja Merko Ehituse juhatuse esimehelt Tiit Ro­­benilt. Robeni hinnangul on linn avanud teaduskeskuse ehituse konkursil Nordecon Ehitusega uue läbirääkimiste vooru, et muuta hankelepingut.

Suur ahvatlus

Roben leiab riigihangete seadusele toetudes, et seoses senise lepingu muutmisega tuleks korraldada uus hankemenetlus. Merko Ehitus tegi koos kirjaga ka linnavalitsusele pakkumise, et on valmis teaduskeskuse ehitama 160 miljoni krooniga ehk 7,4 miljonit krooni odavamalt kui Nordecon Ehituse viimane pakkumine.

«Kuna ehitushinnad on jätkuvalt langustrendis, on igati tervitatav teiepoolne initsiatiiv uue vooru avamiseks,» kirjutas Roben. «Meie hinnangul on teil seeläbi võimalik säästa mitmeid miljoneid kroone.»

See ei ole veel sugugi kõik. Roben lubab, et kui Merko Ehitus ja teised soovijad saavad kätte lõpliku hankedokumentatsiooni versiooni, saab firma hinda veel vähemalt viie protsendi jagu alla lasta.

Robeni viieprotsendise lisaallahindluse väitest võib terendada ettevõtte kahtlus, et mullu alanud projekteerimise käigus on teaduskeskuse ehitusmahtusid siit-sealt kärbitud. See muudaks aga maja maksumuse odavamaks, kui hankel pakkumised esitanud firmad tunamullu arvestasid.

Lõppkokkuvõttes saaks sihtasutus Teaduskeskus Ahhaa Merko Ehituse lubaduse kohaselt maja enam kui 15 miljonit krooni odavamalt ja pole välistatud, et hankele ilmuks veelgi soodsamaid pakkumisi. See hoiaks kokku nii ehitust rahastava linna, riigi kui Euroopa Liidu raha. Kas pole peibutav, mis?

Ja mida ütleb Merko Ehituse pakkumise kohta teaduskeskuse nõukogu liige ning Tartu abilinnapea Margus Hanson?

«Ma ei tea, kas seda saab pakkumisena üldse võtta,» kostis ta kõigepealt vastuseks. «Pigem kisub asi nagu juriidiliseks vaidluseks, nii et ma ei tahaks ennatlikke kommentaare anda.»

Kiri riigihangete ametile

Hansonil on õigus – tegu ei ole pelgalt Merko Ehituse sõbraliku ettepanekuga, vaid kogu lugu võib kujuneda vägagi juriidiliseks.

Et lisada oma kirjale kaalu, pöördus Merko Ehitus märgukirjaga ka riigihangete ametisse.
Ettevõte palus ametil viia võimalusel läbi järelevalvemenetlus selgitamaks, kas hankelepingu muutmine oli korrektne.

Tiit Roben teatas Tartu Postimehele, et sõltuvalt riigihangete ameti otsustest kaalub Merko Ehitus, kas pöörduda oma õiguste kaitseks kohtu poole.

Hansoni sõnul käib praegu Merko Ehituse kirjale vastuse koostamine.
«Eks me peame arvestama sellega, et hanke tingimused oleks täidetud, ja eks siin tuleb seadusest kinni pidada, see on selge,» lausus Hanson.

Kas linnavalitsus tahab tõepoolest Nordecon Ehituse viimase pakkumise juurde jääda?
«Oleme siiamaani seda tõsisemalt arutanud, sest Nor-decon Ehitus on saanud hanke tulemusena meie lepingupartneriks,» tunnistas abilinnapea Hanson.

Hansoni sõnul on teaduskeskuse projekteerimise käigus täpsustatud mõningaid hoone konstruktsiooni elemente. Ta lisas, et ei oska täpselt öelda, kas ehitusmahud on pärast hanke võitja väljakuulutamist projekteerimise käigus kahanenud või mitte.

«Ma arvan, et päris nii see ei ole,» ütles ta. «Projekteerimise käigus on täpsustatud näiteks seda, millised peaks olema valatud betoonpostide jämedused. Mõnikord on need muudetud võibolla jämedamaks ja mõnikord peenemaks,» lausus abilinnapea.


Mõni minut hiljem ütles Margus Hanson märksa veendunumalt, et projekteerimise käigus võttis Nordecon Ehitus endale hoopis kohustuse teha  4-5 miljoni krooni eest lisatöid.
Endine Linnaehitus, praegune Nordecon Ehitus, on ehitanud Tartu linnavalitsuse tellimusel mitmeid hooneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles