Kunagise linnapea kodumaja sai mälestustahvli

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magasini 12a avati Tartu endisele linnapeale Aleksander Tõnissonile pühendatud mälestustahvel (pildil paremal Aleksander Tõnissoni poeg Leo Tõnisson ja Tartu linnapea Urmas Kruuse).
Magasini 12a avati Tartu endisele linnapeale Aleksander Tõnissonile pühendatud mälestustahvel (pildil paremal Aleksander Tõnissoni poeg Leo Tõnisson ja Tartu linnapea Urmas Kruuse). Foto: Sille Annuk / Postimees

Kui kindralmajor Aleksander Tõnisson 1934. aastal Tartu linnapea ametisse asus ja oma Magasini tänava kodust raekotta jalutades kinganinad tolmuseks sai, algas raekojas suur uurimine, kust pärineb see tolm, meenutas kunagise linnapea poeg Leo Tõnisson reedel Magasini 12a majale paigaldatud mälestustahvli avamisel.


Uurimine tuvastas lõpuks, et ilmselt on linnatänavad tolmused ja nii vastse linnapea kingad mustaks saidki.

«Siis hakati mitte ainult kõnniteid enne tööpäeva algust voolikuga puhastama, vaid isegi välisuste käepidemed tuli puhtaks pesta,» rääkis Leo Tõnisson oma isast, kelle ametiajal, 1934.-1939. aastal, korrastati näiteks Emajõe kaldapealsed, rajati haljasalasid ja ehitati uus turuhoone.

Aleksander Tõnisson plaanis Tartusse ka trollibussiliini rajamist, kuigi Rüütli tänav oli selleks liig kitsas, et aga tema ametiaeg 1939. aastal ootamatult lõppes, jäid trollibussid Tartusse tulemata.

Tartu linnapea Urmas Kruuse ütles Tõnissoni mälestustahvli avamisel, et kui iga linnapea teeks oma tööd sellise pühendumusega nagu kindralmajor, võiksime tõesti loota, et linn on korras.

Tõnissoni mälestustahvli paigaldas legendaarse Tartu linnapea kunagisele kodumajale Magasini 12a korteriühistu omal algatusel ja oma rahaga. Mälestustahvli valmistas skulptor Bruno Kadak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles