Kunstnik eelistab monumentaalgaleriid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Enn Tegova vaatas koos Tartu Postimehega aastalõpunäitusele monumentaalgaleriisse välja pandud teoseid, tulid näitust vaatama kunstisõber Ivar Lõbu (tagaplaanil vasakult) ja kunstnik Gleb Nechvolodov, kes asus üht oma pilti seinal otsemaks sättima.
Kui Enn Tegova vaatas koos Tartu Postimehega aastalõpunäitusele monumentaalgaleriisse välja pandud teoseid, tulid näitust vaatama kunstisõber Ivar Lõbu (tagaplaanil vasakult) ja kunstnik Gleb Nechvolodov, kes asus üht oma pilti seinal otsemaks sättima. Foto: Margus Ansu

Tartu kunstis kõrgeima tunnustuse, Ado Vabbe stipendiumi saanud Enn Tego­­vale meeldib praegusest aastalõpunäitusest kõige rohkem see osa, mis on välja pandud monumentaalgaleriis. Miks? Sest ...

Enne meeldimise põhjendamist tuleb tunnistada, et Tegova üritas arvustamise ettepanekut tagasi lükata. Puiklemine lõppes siiski kunstniku nõusolekuga. Näitust kriitiku pilguga vaadates kiitis ta aga nii paljude kolleegide töid, et kõigi nende nimesid siia kirja panna ei ole võimalik.

Seekordse aastalõpunäituse Tartu kunstimaja kolmes galeriis on kujundanud Jaan Too­­mik (eelmisel aastal Mall Nukke ja tunamullu Leonhard Lapin). Toomik võttis vastu otsuse välja panna kõikide näitusele oma loomingut esitanud autorite tööd.

Nii osaleb näitusel peaaegu sada autorit kokku üle saja teosega. Nende hulgas on üks isetekkeline: tänavakunstnik Mina­­JaLydia käis oma teost «Myrtle Corbin» salaja suhistamas vaiksel öötunnil, luba küsimata.

Sellest ülemise korruse seinale tekkinud grafitist Tegova vaikis ja jalutas hoopiski üle kunstimaja siseõue monumentaalgaleriisse.

«Monumentaalgalerii väljapanek meeldib mulle selle pärast, et ta ei ole kujunduse poolest nii kirju kui teised saalid,» ütles Tegova. «Teised tunduvad mulle liiga tihedalt pilte täis, suures saalis on neid mitmes reas. Monumentaalgalerii väljapanek mõjub tõesti monumentaalselt.»

Teise põhjusena, miks talle meeldib aastalõpunäituse see osa, tõi Tegova välja asjaolu, et monumentaalgaleriis on suhteliselt palju Tartu lastekunstikooli õpetajate töid.

«See on küllalt oluline, et õpetaja ise ka teeb kunsti,» ütles ta. «Juba Pallase ajal oli näitustel esinemine kohustuseks kõikidele õpetajatele. Vabbe, Triik ja Mägi – kõik esinesid näitustel. Ja kui ei esinenud, ei olnud õigust õpetada.»

Monumentaalgaleriis seisatus nüüd Vabbe stipendiumi vääriliseks tunnistatud kunstnik, kes on peaaegu 35 aastat teinud ka pedagoogitööd Tartu lastekunstikoolis, pikemalt oma kolleegi Hando Tamme suure maali ees. Sealsamas saalis on esindatud Epp Pilv ühe tööga (üks tema maal on ka väikeses galeriis).

Kuidas tundub nüüdne aastalõpunäitus võrrelduna eelmisega?

«Kogu aeg on olnud erinevad kujundajad. Eelmisel aastal oli Mall Nukke. Ta liigendas ruumi ära, tegi siin suure ehitus- ja värvimistöö,» meenutas Enn Tegova. «Ei saagi neid võrrelda, üks oli rohkem ruumi disainimine, see on traditsiooniline, lihtsalt seinte ärakasutamine.»

Vabbe stipendiumi saaja viibimisele monumentaalgaleriis pani rõõmsa punkti aastaid välismaal tegutsenud Gleb Nechvo­­lodov. Ta väitis, et tema esimene õpetaja on Tego­­va ja et ta soovib temaga koos endale mälestuseks ühe foto teha.

Üle saja teose

• Tartu kunstnike aastalõpunäitusel Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) osaleb peaaegu sada autorit kokku üle saja teosega.

• Väljapaneku on kujundanud Jaan Toomik.

• Avamisel andsid Tartu Kultuurkapitali nõukogu esimees Helmer Jõgi ja Tartu abilinnapea Tiia Teppan kunstnik Enn Tegovale kätte Ado Vabbe stipendiumi 1000 eurot.

• Näitust saab vaadata 13. jaanuarini, sissepääs kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles