Kollased aknad näitavad väärt kohti

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Eesti 16 põnevas paigas peaks tähelepanu tõmbav suur kollane aken üleval olema tuleva aasta 1. juunil.
Lõuna-Eesti 16 põnevas paigas peaks tähelepanu tõmbav suur kollane aken üleval olema tuleva aasta 1. juunil. Foto: Tartumaa Arendusselts

Tartumaale ning siit kaugemale lõunasse kerkivad tuleval aastal kollased suured aknad, mis tõmbavad tähelepanu meie väärt paikadele.

Lõuna-Eesti Leaderi viis tegevusrühma alustavad järgmise aasta suvel rahvusvahelise koostööprojektiga «Elu kahe maailma piiril», mis viiakse ellu koos ajakirja National Geographic ja Lõuna-Eesti turismiarendajatega. Projekti raames kerkivad maastikule National Geographicu ligi kuue meetri kõrgused aknakujulised kollased raamid.

«Projekt jutustab lugu ühest erilisest paigast Venemaa ja Läti kõrval ning Euroopa Liidu piiril, kuhu veel ei ulatu urbaniseerunud ning suurtööstuslik maailm,» ütles Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht Kristiina Liimand.

Käib ideejaht

Kollased aknad saavad Tartu-, Põlva-, Võru- ja Valgamaa 16 erilist kohta, selgitas Tartumaa Arendusseltsi projektijuht Triin Lääne. Üks suur aken hakkab pilku püüdma Tartu kesklinnas.

Akende asukoha valikul on olulised hästi hoitud loodus, mitmekülgne kultuuripärand ja rahvuslikud traditsioonid, kohalik toit, ehedad ja naturaalsed tooted, säästev ja jätkusuutlik elustiil ning tervis ja aktiivne puhkus.

Et leida Lõuna-Eestis avastamist väärt paigad ja tutvustada neid läbi National Geographicu akna, kuulutasid Leaderi programmi Lõuna-Eesti tegevusrühmad välja ideejahi. Pakkumisi võivad teha kõik, kollaste akende asukohad valitakse välja jaanuari lõpus.

«Ettepanekuid on tulnud juba üsna palju, aga praegu ei saa neist veel avalikult rääkida,» märkis Triin Lääne. «Tartumaa rahvas on ideejahil väga aktiivne.»

Praegu on vara rääkida ka projekti hinnast, sest rehkendamine ja hinnapakkumiste võtmine alles käib. «See pole odav projekt,» ütles Triin Lääne. «Aga usume, et saame toetust ning leiame ettevõtjaid, kes aitavad seda mõtet ellu viia.»

Idee Hollandist

Idee tähistada väärt paigad suurte kollaste akendega sündis Hollandis Ida-Groningenis, mille rahvas soovis nii juhtida külastajate tähelepanu kohtadele, mis kõige paremini jutustavad piirkonna lugu ning tõmbavad nii ligi üha rohkem turiste.

Ida-Groningenis on kollased aknad oma eesmärki hästi täitnud, turistide hulk on piirkonnas pooleteise aastaga kahekordistunud.

Kuhu aken sobib

• Projekti «Elu kahe maailma piiril» raames paigaldatav kollane aken peab asuma Tartu, Põlva, Võru või Valga maakonnas kohas, kus on aasta ringi hea juurdepääs, läheduses parkimisvõimalus ning lähiümbruses turismiteenused (toitlustus, majutus jms).

• Vajalik on eelkokkulepe maaomanikuga, et maa antakse tasuta projekti kasutusse vähemalt viieks aastaks.

• Kollaste akende kohti saab välja pakkuda Tartumaa Arendusseltsi kodulehel www.tas.ee 10. jaanuarini.

Allikas: Tartumaa Arendusselts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles