Tartu otsib vanale vaimuhaiglale uut sisu

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staadioni 48 maja ehitati 1878. aastal Tartu ülikooli psühhiaatriahaiglaks, kuid praegu kuulub see linnale.
Staadioni 48 maja ehitati 1878. aastal Tartu ülikooli psühhiaatriahaiglaks, kuid praegu kuulub see linnale. Foto: Margus Ansu

Staadioni tänava endine vaimuhaigla võib saada koduks mõnekümnele psüühikahäirega inimesele, kes igapäevaelus vajaksid sotsiaaltöötaja pidevat tuge, kuid sellest hoolekandeasutusest jääb suure maja täitmiseks väheks.

Staadioni 48 maja, mis esialgu oli ehitatud Tartu ülikooli vaimuhaiglaks, jäi sõelale, kui riiklik aktsiaselts Hoolekandeteenused otsis Tartus kohta, kus pakkuda kerge ja keskmise vaimupuudega inimestele toetatud elamise teenust, rääkis Tartu abilinnapea Jüri Kõre.

Idee järgi elaks sellises hoolekandeasutuses üheskoos mõnikümmend inimest, kes on jaotatud kümmekonna liikmega peredeks, ja igat peret juhendaks sotsiaaltöötaja. Asutuse klientidel oleks oma tuba või tuba kahe peale. Selline asutus oleks vaimuhaiglas ja kodus elamise vahevariant.

Sotsiaaltöötaja toel suudaksid selle kliendid iseseisvalt eluga hakkama saada ja töölgi käia.

Hinnanguliselt võiks sellist teenust vajavaid inimesi olla Tartus sadakond, ütles Hoolekandeteenuste infojuht Kadri Lehenurm. Mõte on aga just selles, et ei tehta suuri ühiselamu tüüpi üksusi, need võiksid olla nii väikesed, et võimaldaksid peretunde teket ja sulanduksid ümbruskonda.

Staadioni 48 on asukohta arvestades – kõrval on vaimse tervise hooldekeskus, päevakeskus ja bussipeatus – sobiv, kuid maja jääb liiga suureks. Hoolekandeteenused vajaksid umbes 850 ruutmeetrit, hoones on pinda aga üle 3000 ruutmeetri.

Järgmisel aastal seisavad linna ja Hoolekandeteenuste ees läbirääkimised rendi- ja remonditingimuste üle.

Kallis remont

Saadioni 48 olukord ei ole linnavalitsuse hinnangul hea: vana maja vajaks kapitaalremonti, mille hind ületab esialgsel hinnangul 4,5 miljonit eurot.

Majas töötab praegu apteek, seal toimetab seni suurima kasutajana pensionäride ühendus Kodukotus ja on veel paar rentnikku, kuid suurem osa hoonest on tühi.

Linnavalitsuse teatel lahkusid perearstid sealt uuele rendipinnale, sest maja seisund ei olnud rahuldav.

Nii on linnal lahendada mitu küsimust. Kui Hoolekandeteenustega õnnestub käed lüüa, tuleb leida vabadesse ruumidesse teisi rentnikke või neile ruumidele muud rakendust.

Kõre ütles, et seal võiks olla väga hea koht kogukonnakeskuseks.

Linnavalitsuses on laual ka hoonete Staadioni 48, 50 ja 54 müümise võimalus, kuid siis tuleks osta või üürida Kodukotusele ruumid. Linnavalitsus toob välja, et sellistele hoonetele ostjat leida on problemaatiline ja müügitulu väike.

Loomemajanduskeskus

Staadioni 48 majale on silma heitnud ka Tartu loomemajanduskeskus, mille juht Raul Oreškin tõdes, et Kalevi tänava kompleks on juba kitsaks jäänud, vabu ruume enam ei ole ja on mõeldud laienemisele.

Samas on Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil 2014–2020 loota loomemajanduse investeeringuid toetavaid meetmeid, mis võiks aidata uut keskkonda välja arendada. «See võiks olla Staadioni 48,» ütles Oreškin. «Oleme vaadanud ka vaksali vana veetorni kõrval olevat hoonet.»

Kalevi tänavas on loomemajanduskeskusel paar tuhat ruutmeetrit, Staadioni tänavale laienemine enam kui kahekordistaks pinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles