Naine leidis abipakist putukaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmiseks nädalaks olid ussikesed augustis saadud helvestepakis juba priskeks kosunud.
Eelmiseks nädalaks olid ussikesed augustis saadud helvestepakis juba priskeks kosunud. Foto: Marii Kangur

Augustis Tartu Puuetega Inimeste Kojast abipaki saanud puudega lapse ema, kelle nimi on lehetoimetusele teada, tabas ebameeldiv üllatus, kui ta putru tegema ha­­kates leidis pakist putukad.

Kui naine pudruhelbepakiga Tartu Postimehe toimetusse tuli, olid mardikatest alles kestad, kuid neljaviljahelveste vahel roomasid ringi ussikesed.

Tartu Puuetega Inimeste Koja esindajad ei osanud juhtumit kommenteerida, sest nemad pole ühtegi kaebust saanud. Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) kaudu taotletud pakid toodi neile Tartu Toidupanga kaudu augusti lõpus ning kohe järgmisel päeval alustati jagamist.

PRIA käis puuetega inimeste kojas 6. septembril ka kontrollimas ja kõik oli korrektne.

Tartu Toidupanka jõudsid Tartu Milli pakendatud Läti päritolu neljaviljahelbed juulis. Toidupanga esindaja Tiina Grau­berg rääkis reedel, et käis veel laos seisvat osa PRIA abipakkidest kontrollimas. «Mingisugust elu ma seal ei näinud ega ole saanud ka sellist teavet, et keegi teine meie inimestest oleks näinud,» sõnas ta.

Tartu Milli esindajad kinnitasid, et igat partiid kontrollitakse ning ka kõnealused väljastatud tooted olid kvaliteetsed. Samuti nentisid nad, et on väga raske öelda, kuidas said putukad pakki, sest neljaviljahelbed on naturaalne toode ning vale ladustamise või käitlemise korral võivad kahjurid tulla helvestesse kiiresti.

Ka PRIA andmetel on kõik Tartu Milli kvaliteedisertifikaadid korrektsed.

Ebameeldiv, kuid ohutu

Putukateadlane Urmas Tar­­tes rääkis, et üldine põhjus, miks võib leida kuivainete seest putukaid, on nende kuhugi seisma jäämine. Ta küll ei välistanud võimalust, et putukamunad olid jäänud vilja enne pakendamist, kuid arvas, et see on vähetõenäoline, sest vili läbib tugeva mehaanilise protsessi.

«Ei ole suurt erinevust, kas kinnine pakk seisab laos, poes või kodus, aga kui ümbruses on putukate populatsioon, siis saavad nad pakki sisse,» selgitas ta. Nimelt ei valmista kuivainemaiatele putukatele mingit probleemi end kilest või paberist läbi närida.

Kortermajades võivad putukad levida ka ventilatsioonišahtide või muude ühendusteede kaudu. Tartes nentis, et kuigi putukaid leida on ebameeldiv, ei tekita need inimestele kahju. «Eks neid satub ikka meie söögi sisse ja enamasti me ei saa arugi,» ütles ta.

Sarnane juhtum Viljandis

Viljandis laialijagamiseks varutud Euroopa Liidu toiduabi pakkidest leiti putukaid novembri keskpaigas. Seejärel peatas PRIA ELi toiduabi jagamise kogu maakonnas kuni jagamata koguse kontrollimiseks, mis käib siiani.

Putukate päritolu, toiduabipakkidesse sattumise põhjused ja riknemise ulatus ei ole veel teada. Esimeses kontrollitud piirkonnas Viljandis leiti putukaid nii laona kasutatavatest ruumidest kui ka pakkide jagamise kohast, mis asuvad eraldi hoonetes.

Põllumajandusuuringute keskuse laboris tuvastati, et neljaviljahelvestes oli rohkelt eluvõimelisi laokahjureid (aidalamesklane), üksikuid valmikuid oli ka makaronides.

ELi toiduabi on mõeldud enim puudust kannatavate inimeste abistamiseks. Toiduabi saavad heategevusorganisatsioonid tellida PRIA vahendusel. Tänavu oli Eestis toiduabi sortimendis kuut liiki teraviljatooteid ja suhkrut kokku 2571 tonni ning 590 800 liitrit toiduõli. Sellest on praeguseks jagatud ligi kolmveerand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles