Õpilased koguvad laatadel heategevuseks raha

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forseliuse loodusringi lapsed käisid eelmisel pühapäeval maskeeritult Raekoja platsilt inimesi keskkonnahariduse keskusesse loodusmaja laadale kutsumas ning teevad sedasama ka sel nädalal. Loomamaskid tegid noored ise taaskasutatud materjalidest.
Forseliuse loodusringi lapsed käisid eelmisel pühapäeval maskeeritult Raekoja platsilt inimesi keskkonnahariduse keskusesse loodusmaja laadale kutsumas ning teevad sedasama ka sel nädalal. Loomamaskid tegid noored ise taaskasutatud materjalidest. Foto: Katrin Kello

Kohe varsti vallutavad avaliku ruumi ja kaubanduskeskused kommertslikud jõululaadad, kuid head teha soovijad võiksid jõulukingid osta hoopis õpilaste käest, kes teevad müüdava ise ja vahendusega ei teeni.

Loodusmaja on tänavu kahe õpilaslaada korraldaja, eelmine oli esimesel advendil ning teine tuleb sel pühapäeval. 30 protsenti teenitud tuludest läheb Eestimaa Looduse Fondile Raadile metsloomahaigla rajamiseks.

Loodusmaja direktor Signe Söömer rääkis, et laatadel müüvad nende õpilased ise ning kogu kaup on kas ise või vanemate tehtud. Näiteks oli mõni ema teinud kauneid ehteid või küpsetanud kooki ning lapsed meisterdanud küünlaid, kaarte, linnumaju, valgest savist õnnemadusid ja palju muud.

Müüjaid oli esimese advendi ajal üle viiekümne ning raha teeniti 160 euro ringis.

Lapsed näitasid teed

Söömer naeris, et tookord olid lastel turvameesteks kaasas peamiselt isad, ent kuna küsiti hulgaliselt juhiseid söödava kauba järeletegemiseks, saadavad seekord lapsi ilmselt pigem emad retseptivihikutega.

Söömer rääkis ka, et hea meel oli näha, kuidas perekonnaliikmed väikseid müüjaid aitasid ja juhendasid, samuti seda, et ostjad tulid tihtipeale perega.

Et potentsiaalsed ostjad leiaksid üles pisut nurga taga asuva keskkonnahariduse keskuse, tegid Forseliuse loodusringi lapsed endale taaskasutatud materjalidest loomamaskid ning käisid laada ajal raeplatsil inimesi kutsumas ja bukleteid jagamas.

Nagu juba aastaid, koguvad waldorfgümnaasiumi õpilased homsel laadal raha uue, päris oma maja ehitamiseks. Uus hoone on praegu lähemal kui kunagi varem, sest täna kuulutatakse välja arhitektuurivõistluse võitja.

Rohkelt käsitööd

Laatadelt on selle eesmärgiga raha kogutud neli aastat ning lapsevanem ja projektijuht Katrin Tammekand ütles, et 2605 eurot on läinud maja üldfondi, millest rahastati näiteks mainitud võistlust.

Suurem osa müüdavast kaubast on laste-noorte endi meisterdatud, kuid Tammekandi sõnul osalevad ka nende väljakujunenud koostööpartnerid, peamiselt käsitöölised.

Jõululaatu peetakse teisteski koolides üle Tartu, kuid üldjuhul on need mõeldud siiski kooliperele ning lapsevanematele.

Õpilaslaatu Tartus

• 8. dets waldorfgümnaa­siu­mis, Forseliuse ja Raatuse gümnaasiumis ning katoliku koolis

• 9. dets keskkonnahariduse keskuses

• 12. dets Reiniku koolis

• 12. ja 13. dets Karlova gümnaasiumis

• 17. dets kunstigümnaasiumis

• 17.–22. dets Kivilinna gümnaasiumis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles