Lasteaednike palgatõus tuleb linlaste survel

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu Raekoda ja Raekoja plats.
Pildil Tartu Raekoda ja Raekoja plats. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus leidis emade-isade ning linnavolikogu komisjonide survel raha, et suurendada järgmise aasta aprillist lasteaiaõpetajate ja abiõpetajate palka, mida esimese hooga ei kavatsetud tõsta.

Tartu linnavalitsus teatas täna, et teeb volikogule ettepaneku tõsta 2013. aastal lasteaiaõpetajate ja õpetajaabide palka viis protsenti.

Volikogule saadetud järgmise aasta eelarve eelnõus aga nädal tagasi lasteaednike palgatõusu ette nähtud polnud. Muutuse tekitasid volikogu viis komisjoni kaheksast, mille liikmed soovitasid linnavalitsusel tegevuskulud üle vaadata ning leida raha lasteaiaõpetajate palgatõusuks.

Lapsevanemad tegutsesid

«Palusime linnavalitsusel eelarve eelnõu täiendada, sest lasteaiaõpetajate ja abiõpetajate palgatõusu soovivaid kirju oli väga palju,» ütles linnavolikogu rahanduskomisjoni esimees Väino Kull. «Pea kõik lasteaiad olid selleteemalise pöördumise teinud ja nii suure hulga inimeste palvet ei saa tähelepanuta jätta. Linnavalitsus vaataski oma tagataskud kiiresti üle ja leidis raha.»

Ka volikogu hariduskomisjon juhtis linnavalitsuse tähelepanu lasteaednike palgatõusu vajalikkusele. «Lasteaedade hoolekogude nii aktiivset tegutsemist oma laste õpetajate toetuseks pole varem olnud,» rääkis volikogu hariduskomisjoni aseesimees, Ristikheina lasteaia direktor Margot Fjuk. «Lapsevanemad olid viisakad ja reaalsusest elust lähtuvad pöördumised saatnud volikogule ja Tartu linnapeale.»

Ta lisas, et lasteaiaõpetajate ja abiõpetajate palgatõus on hädavajalik. «Ühelt poolt pole õpetajatel ja abiõpetajatel enam midagi lauale panna, olen ühe töötaja suunanud toidupanka,» märkis Margot Fjuk. «Teisalt, kui palk ei hakka tõusma, siis pole mul varsti enam kedagi laste juurde saata. On hea, et linnavalitsus seda mõistis ja hakkas kiiresti tegutsema.»

Linnavalitsus leidis lasteaedade õpetajate ja abiõpetajate tuleva aasta viieprotsendiseks palgatõusuks 269 250 eurot, vähendades oma tegevuskulusid ning täpsustades tulude eelarvet. «Kõik osakonnad vaatasid oma kulud üle ja tegid korrektiive,» selgitas Tartu linnapea Urmas Kruuse. «Need kärped ei puuduta teenuseid. Osakondadel on palju erinevaid toiminguid ning need vaadati hoolikalt üle.»

Ajutine lahendus

Kas lasteaednike palgatõusu mõjutas lapsevanemate ja volikogu komisjonide surve? «Sel mustril pole ei- või jah-vastust,» kostis Urmas Kruuse.

Ta selgitas, et kuna riigieelarvest tuleva rahaga on veel palju segast, lootis linnavalitsus teha olulisi otsuseid eelarve kahe lugemise vahel. «Oli ka mõte, et korrigeerime lasteaiaõpetajate ja abiõpetajate palka lisaeelarvega,» lisas linnapea. «Aga alati on mõistlik pidada avatud diskussiooni. Tahame ikka jõuludeks eelarve vastu võtta.»

Volikogu alustab Tartu järgmise aasta eelarve esimest lugemist neljapäeval. Lasteaiaõpetajate ja õpetajaabide palk peaks viis protsenti suurenema tuleva aasta 1. aprillist. Lasteaedade erirühmade 57 pedagoogi palk kasvab järgmisel aastal üheksa protsenti.

Tartu lasteaedades töötab veidi enam kui 1100 inimest. Tänavu suurenes lasteaiaõpetajate palk 3,5 protsenti: kõrgharidusega õpetaja palk on 621 eurot, millest ta saab palgapäeval kätte 497 eurot. Õpetajaabi brutopalk on 365 eurot, kätte saab sellest ligi 290 eurot.

«Viieprotsendine palgatõus on ajutine lahendus, see ei kata hinnatõusu,» ütles Margot Fjuk. «Järgmisel aastal tuleb teemaga edasi minna. Samas on iga euro abiks. Väga tähtis on ka suhtumine – asja võeti tõsiselt, tahetakse inimeste ootusi täita.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles