Pildid: algas kohus Tartu endiste haridusametnike üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuprotsess milles süüdistatavate rollis endine Tartu haridusosakonna finantsjuht Irina Aab, tema elukaaslane Jüri Karu, Tartu kommertsgümnaasiumi endine direktor Priit Hänni ja Tartu Kivilinna gümnaasiumi endine direktor Ants Serk (pildil vasakult Priit Hänni, Jüri Karu, Irina Aab, Ants Serk).
Kohtuprotsess milles süüdistatavate rollis endine Tartu haridusosakonna finantsjuht Irina Aab, tema elukaaslane Jüri Karu, Tartu kommertsgümnaasiumi endine direktor Priit Hänni ja Tartu Kivilinna gümnaasiumi endine direktor Ants Serk (pildil vasakult Priit Hänni, Jüri Karu, Irina Aab, Ants Serk). Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu maakohtus jätkus täna linnavalitsuse haridusosakonna endiste töötajatega seotud kriminaalmenetlus. Kohtu ette astusid haridusosakonna endine finantsjuht Irina Aab, tema elukaaslane Jüri Karu, Kivilinna gümnaasiumi eksdirektor Ants Serk ning Tartu Kommertsgümnaasiumi endine juht Priit Hänni.

Prokuratuuri koostatud süüdistusakti järgi süüdistatakse Irina Aabi Tartu linna vara omastamises enam kui 160 000 euro ulatuses. Kuriteod on uurijate hinnangul aset leidnud 2004. aasta maikuust kuni 2011. aasta aprillini.

Kolmele Tartu koolile esitasid kaks äriühingut fiktiivseid arveid kaupade eest, mida õppeastutused tegelikult ei ostnud, seisab süüdistuses. Koolide juhid kinnitasid fiktiivsed arved ning äriühingutele üle kantud summad omastati. Tehingutes kasutati AS-i Latente, Kersti Võlu Koolituskeskuse, Irina Aabi sugulasega seotud OÜ Rafi Lahendused ning Jüri karu sugulasega seotud AS-i Infotark abi.

Lisaks sellele süüdistatakse endist haridusosakonna finantsjuhti koos teistega AS Tallinna Kaubamaja kinkekaartide omastamises, mis olid tegelikult mõeldud olümpiaadide auhindadeks ning nende korraldajaile töötasuks.

Kinkekaarte anti uurimisandmete järgi kasutada ka teistele isikutele.

Enamik koolitustest toimus

Veel selgitas kohtueelne uurimine, et linna haridusosakond tellis osaühingult Kersti Võlu Koolituskeskus koolitusteenuseid, tasudes arvete alusel ettemaksu. Suurem osa summadest kasutati sihtotstarbeliselt.

Juhtivprokurör Kaire Hänilene märkis süüdistust ette lugedes, et kriminaalmenetluse käigus uuriti ka Irina Aabi e-kirjavahetust Kersti Võlu Koolituskeskusega. Ta lisas, et kavatseb esitada kohtule tõendeid ette makstud summade kasutamises osaliselt spaa- ja majutusteenuse eest tasumisel. Prokuröri väitel lepiti summade kasutamise viis ja maht täpselt kokku.

Koolitusfirmal jäi ette makstud summast kasutamata üle 2000 euro, mille firma maksis linnavalitsusele tagasi.

Karu ja Aabi süüdistab prokuratuur selles, et nad tellisid linna raha eest aktsiaseltsilt Infotark kaupu, sealhulgas tehnikat, raamatuid, kohviube, mida tegelikult haridusosakonnale üle ei antud, vaid süüdistatavad jätsid need endale. Sellest oli süüdistuse järgi teadlik ka haridusosakonna finantsjuht, kelle isiklikul ja elukaaslase kaasabil esitati haridusosakonnale tasumiseks võltsitud arveid ja saatelehti. Osa omastatud esemetest võeti süüdistatavatelt ära kohtueelse menetluse käigus.

Tartu linn on esitanud kohtule tsiviilhagi, milles taotletakse enam kui 150 000-eurose kahju hüvitamist. Lisaks on ühele süüdistatavale kehtestatud kinnistu käsutamise keeld, teisele süüdistatavale kuuluvale kinnistule aga kohtulik hüpoteek summas üle 10 000 euro Tartu linna kasuks.

Ei tunnista süüd

Süüdistatavatest kolm ei olnud prokuratuuri esitatud väidetega nõus. Üksnes Jüri Karu tunnistas end süüdi osaliselt, mööndes võtlsitud arvete kasutamist.

Irina Aabi kaitsja Tarmo Pilv leidis, et kogu haridusosakonna finantsiline tegevus käis kõrgemalt tulnud käskude alusel ning kontrolli all, mistõttu ei saanud ükski kirjeldatud tegevustest toimuda linnajuhtide ja volikogu heakskiiduta. Ta lisas, et haridussüsteem on olnud kogu Eesti taasiseseisvumisaja alarahastatud. Premeerimissüsteemi mõtles välja aga endine haridusosakonna juhataja Boris Goldman, kes mõisteti tänavu kevadel tingimisi vangi talle süüks pandud tegude eest.

Jüri Karu kaitsja Urmas Kõrgesaar lisas, et endised haridusvaldkonna töötajad olid tegelikult väga leidlikud, püüdes kitsastest eelarvetingimustes juhtide ette antud käske täita ning leida lahendusi, et tagada haridusosakonna töö. «Linnavalitsus ostab siiani kohvi kontoritarvete nime all. Tavaliselt me sellele tähelepanu ei pööra,» ütles ta.

Karu on tunnistanud muudetud arvete kasutamist, samuti on tema valduses olnud linnavalitsusele kuulunud esemeid, jätkas advokaat. Kasutamise käigus purunenud esemed on süüdistatav nõus hüvitama, märkis Kõrgesaar, lisades, et mis puudutab süüdistust grupiviisilises võltsimises, siis see väide ei ole süüdistusaktis kuidagi tõestatud.

Ants Serki esindanud advokaat Cardo Soosaar asus seisukohale, et süüdistatav pole midagi omastanud ega teadnud midagi AS Latente ja Irina Aabiga seotud ettevõtte Rafi Lahendused taustast. «Kui öeldi, et kaupu tuleb osta kindlatelt äriühingutelt, siis nii ta ka käitus,» sõnas Soosaar. Advokaat lisas, et plaanib kohtusaali kutsuda tunnistajaid, kes tõendavad, et Kivilinna gümnaasiumisse on ka reaalselt nimetatud kaupu toodud.

Priit Hänni valis end kohtus esindama riikliku kaitsja Heiki Kuninga, kes leidis, et süüdistus endise koolijuhi suhtes pole põhjendatud. Ühtegi tõendit raha omastamise või sellele kaasa aitamise kohta süüdistuses pole. Samuti ei nähtu, kuidas omastamine või kaasa aitamine grupis tegelikult aset leidis.

Kohus vältab kogu detsembri

Täna alanud istung jätkub homme tõendite esitamisega kohtule. Järgneb tunnistajate ülekuulamine, millest viimane on plaanis 19. detsembril. istungiteajad on planeeritud ka jaanuarikuusse. Millal õigusemõistja jõuab otsuseni, selgub hiljem.

Antud kriminaalmenetlus lahutati haridusosakonna endiste ametnike kohtuasjast, mis jõudis lahendini tänavu märtsikuus. Tartu maakohus tunnistas 22. märtsil kokkuleppemenetluses süüdi endise Tartu linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Boris Goldmani omastamises, süüteo läbi saadud vara omandamises ja hoidmises. Sama otsusega tunnistati endine Tartu Annelinna gümnaasiumi direktor Jevgenia Lindevaldt süüdi omastamises ja ettevõtja Andres Ant omastamisele kaasaaitamises.

Süüdistatavad ja prokuratuur olid nõus ka käesolevat kriminaalasja lahendama kokkuleppemenetlusega, kuid sellega ei olnud nõus Tartu linn, kelle hinnangul ei saabunud süüdistatavatelt ette antud aja jooksul ühtegi konkreetset ettepanekut, kuidas tekitatud kahju korvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles