Promenaadiviis ühendab häid inimesi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luuletaja Hannes Varblane (vasakult) hakkas Ilmar Kruusamäe tohutu suurtest maalidest kõneldes otsima sobivat katkendit Mart Kivastiku raamatust «Presidendi lapsed». Teda kuulasid laua taga kunstnik Ilmar Kruusamäe, kujundusgraafik Aare Puus, kunstnik Ago Erepuu ja paljud teised, kes olid tulnud Kruusamäe näituse ja ühtlasi klubi Promenaadiviis avamisele.
Luuletaja Hannes Varblane (vasakult) hakkas Ilmar Kruusamäe tohutu suurtest maalidest kõneldes otsima sobivat katkendit Mart Kivastiku raamatust «Presidendi lapsed». Teda kuulasid laua taga kunstnik Ilmar Kruusamäe, kujundusgraafik Aare Puus, kunstnik Ago Erepuu ja paljud teised, kes olid tulnud Kruusamäe näituse ja ühtlasi klubi Promenaadiviis avamisele. Foto: Sille Annuk

Mõnikümmend kultuuritegelast ja lihtsalt kultuuriliste huvidega inimest on ilmutanud visadust, et omavahel mõni kord nädalas koos käia ja veini- või õlleklaasi taga juttu puhuda. Nüüd on nad uues kohas.

Novembri viimasel õhtul kogunes Ülikooli 1 hoonesse kunagise raamatukaupluse Teadus – hiljem oli seal Apollo ja lõpuks üks moeäri – ruumidesse seltskond, et avada Ilmar Kruusamäe maalide näitus. Väljapanekus on kuus suurt Kursi koolkonna kunstniku portreed.

Ühtaegu näituse avamisega käis sealsamas MTÜ Kultuuriselts uue klubi avamine. Seinad on sisekujundaja Martti Ruus loonud hunthalliks ja hiirhalliks, sisustuses on taaskasutusmööblit, sealhulgas tugitoolid kunagisest restoranist Tarvas.

1990. aastate keskelt

Sama seltskond, kelle kutsumiseks üritustele saadab filoloog Margit Kuusk viimasel ajal meili 85 aadressile, on koos käinud alates 1990. aastate keskelt.

Kõigepealt oli Illegaardi džässikohvik. Hiljem on klubiline tegevus jätkunud kunstimuuseumi kohvikus Viinahav­­va, linnaraamatukogu kohvikus Vaikne Nurgake ja kirjandusmaja krüptis.

Lahkuda on tulnud endistest kohtadest erisugustel põhjustel. Alati on aga tulemus üks ja seesama – tegevus jätkub uues kohas. Krüptis olid seltsi viimased koosviibimised juulis. Viimaseks näituseks seal jäi Paul Kormašovi maalide väljapanek.

Klubi uut kodu ja Ilmar Kruusamäe näitust avades avaldas Kultuuriseltsi juhatuse liige kirjanik Mart Kivastik tänu linnavalitsusele, kes oli seltsil võimaldanud endise raamatukaupluse ruumid üürile võtta.

Nimeks sai klubi seekord Promenaadiviis. Klubi liige, fotograaf ja kujundusgraafik Aare Puus ütles, et nimevalik käis nädalate kaupa. «Igasuguseid asju käidi välja, üks taga targem kui teine,» ütles ta.

Peaaegu oleks nimeks saanud Sümpoosion, mis tähendas Vana-Kreekas vaimuka vestluse ja meelelahutusega pidusööki. Kui aga teatrikunstnik Silver Vahtre oli kuulnud arhitektuurimälestiste kaitse spetsialisti Ivar Lõbu käest, et kunagi ammu oli sama maja aadress Promenaadi 5, siis sündiski nimi Promenaadiviis.

Kaugeim ja noorim

Seltsi uue kodu avaõhtu kõige kaugemalt tulija oli kunstnik Ago Erepuu. Ta on küll põline tartlane, aga sidunud oma elu ja tegevuse Kihnuga. Milleks on vaja käia klubis? «Selleks, et saada kokku heade inimestega,» ütles ta.

Avaõhtu noorim külaline oli kaasas Kultuuriseltsi juhatuse liikme, maastikuarhitekt Karin Bachmanniga – tema kuuekuune poeg August.

Miks on tarvis klubis käia? August jäi vastuse võlgu, tema ema aga ütles nii: «Ma teisiti ei saa!»

Promenaadiviis tegutseb enamasti kinnise, aga üsna avatud klubina. «Me teeme aeg-ajalt lahti, et kõik saaksid tulla näitusele,» ütles Mart Kivastik. «Ma küll ei taha neid häid pilte ainult endale hoida.»

Juhatuse liikmed selgitasid, et alkoholi tarvitatakse vaid kinnise klubi ajal, umbes samamoodi nagu tudengikorporatsioonides.

Klubi Promenaadiviis järgmine näitus on Imat Suumanni töödest, jaanuari lõpus – veebruari alguses. Märtsis tuleb Silver Vahtre teoste väljapanek. Kavas on teha ka loenguid ja ettekandeid.

Raad otsustas

• Tartu linnavalitsus otsustas oktoobri lõpus anda MTÜ-le Kultuuriselts üürile Ülikooli 1 ruumid üldpindalaga 80 ruutmeetrit, tähtajaga viis aastat ja üüriga 2,50 eurot ruutmeetri eest kuus.

• Üürnik kohustub üüritavates ruumides üks kord kuus tegema avalikkusele mõeldud üritusi, sealhulgas näitused või kohtumised mitmesuguste kultuurivaldkondade esindajatega.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles