Aasta vabatahtlik tõttas peolt taas tööle

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võnnu vallas Kurista külas tegutseva Jaago käsitöötalu perenaine Inga Talvis sai aasta vabakondlaseks valimise puhul Tartu maavanemalt Reno Laidrelt tänukirja, Maarja küla rahva valmistatud kolme sangaga kruusi ja purgi mett.
Võnnu vallas Kurista külas tegutseva Jaago käsitöötalu perenaine Inga Talvis sai aasta vabakondlaseks valimise puhul Tartu maavanemalt Reno Laidrelt tänukirja, Maarja küla rahva valmistatud kolme sangaga kruusi ja purgi mett. Foto: Sille Annuk

Raha paneb küll rattad käima, kuid maailma saab parandada ka pisku raha ja suure tahtmisega. Tuisusel reedel tänatigi Tartus inimesi, kes teevad rohkem, kui on tavaks ja tööaeg ette näeb.

Võnnu valla Kurista küla Jaago käsitöötalu perenaine Inga Talvis on üks neist Tartumaa inimestest, kes kogu oma aega vaid rahaks ümber ei arvesta.

Reedel peetud Tartumaa kodanikuühenduste konverentsil kuulutati ta Tartumaa tänavuse aasta vabakondlaseks. «Tunnustus tegi südame soojaks,» rõõmustas Jaago käsitöötalu perenaine Inga Talvis. «Ikka on hea, kui su tööd märgatakse. Pai on mõnus saada.»

Head on palju

Oma neli aastat on Inga Talvis võõrustanud Jaagol käsitööhuvilisi ning väärtustanud külaelu jätkusuutlikkust, tervislikke eluviise, pereelu ja lapsi. Eesmärkide saavutamiseks rajas ta 2009. aastal MTÜ Jaago Sõbrad, mis korraldab koolitusi, õpitubasid ja käsitöölaagreid.

Nii on Jaago käsitöötalust saanud mõnus kooskäimiskoht nii kohalikele kui kaugemalt tulijatele. Sinna on alati väga oodatud ka noored ja lapsed, kes võtavad niimoodi emade ja isade kõrvalt omaks Eestimaa käsitöötraditsioonid ning maaelu.

Ka konverentsilt kiirustas Inga Talvis koju, sest õhtul pühendas ta seal huvilisi savi saladustesse.

«Tänasel konverentsil räägiti motivatsioonist ja motiveerimisest,» ütles Inga Talvis. «Ma ei tunne, et mul oleks motivatsioonist puudu, sest säravate silmadega inimesi ja head on meie ümber palju. Mul on väga hea meel, et siin saalis oli palju noori inimesi.»

Tõesti, Tartumaal on hulga noori ja vanemaid inimesi, kelle süda on õiges kohas. Näiteks aasta vabakondlase nominen­­did, köögiviljatalu pidavad Eve ja Arne Väljaots on Mäksa vallas heategevusega tegelnud 20 aastat. Nüüd veavad nad kord nädalas oma autoga Mäksa valla 11 suurele perele Tartu toidupangast söögikraami.

Tartumaa aasta vabakond­­lase, kodanikuühenduse ja kodanikuühenduse toetaja valisid 22 kandidaadi hulgast Tartu maavalitsuse, Tartu linnavalitsuse, Tartumaa Arendusseltsi, Domus Dorpatensise ja Tartu Ärinõuandla esindajad.

Raske valik

Külaliikumise Kodukant Tartumaa ja Tartu maavalitsuse komisjon kuulutas konverentsil Tartumaa aasta külaks Melliste küla, mis pürgis tiitlile koos Kaagvere, Kurepalu ja Tilga külaga.

«Valik oli väga raske, sest kõigis neis külades on väga tublid inimesed,» ütles Kodukant Tartumaa juht Külli Pann. Melliste kasuks otsustas komisjon sellepärast, et seal on kaua tegutsenud palju mitmesuguseid seltse ning üha rohkem annavad Mellistes tooni tegusad noored.

Tagantjärele selgus seegi, et aasta küla kandidaadid pole siiski lehmata külad: Tilga külas on nüüd vähemalt ühes majapidamises jälle piimaandja.

Tartumaa parimad

• Vabakondlane 2012 – Inga Talvis. Nominendid: Eve ja Arne Väljaots (Mäksa vald), Kirke-Hellen Kukumägi (Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts).

• Kodanikuühendus 2012 – Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts. Nominendid: jalgpalliklubi FCT Ülenurme, MTÜ Peedu Kooli Selts.

• Kodanikuühenduste tegevuse toetaja 2012 – Laeva valla ettevõtjad Ivar Ordning, Jüri Koster ja Priit Laidvee. Nominent Elva linn.

• Tartumaa aasta küla – Melliste. Nominendid: Kaagvere, Kurepalu ja Tilga küla.

Allikas: Tartumaa kodanikuühenduste konverents

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles