Landi otsa jäi kogemata hiiglaslik karpkala

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Matson ning tema 26. novembril püütud karpkala.
Kristjan Matson ning tema 26. novembril püütud karpkala. Foto: Erakogu

«Viies vise ja korraga oli lant nagu põhjas kinni. Mõtlesin, et mis siis ikka - lant jääb aeg-ajalt ikka heinatuusti taha kinni. Asi muutus kahtlaseks siis, kui see «kinni» hakkas paati järel lohistama,» rääkis paar päeva tagasi oma rekordkala püüdnud Kristjan Matson.

Matson läks Vastse-Kuuste järvele kalale esmaspäeva hommikul kella 10 paiku, lootes, et ehk tabab mõne sügisese haugi. Ta lükkas väikese, ühele inimesele mõeldud kummipaadi veele. Sõbral oli istumise all pisut toekam paat. Neli viset spinninguga ning lant lohises hilissügiseses vees, mil vetikad on juba põhja vajunud, lahedasti.

Viies vise ja sel korral jäi lant vee alla päris kauaks. «Kala ei saanud vist oma 15 minutit arugi, et tal paat sabas lohiseb. Ujus oma teed ja tegi oma toimetusi.» Seejärel hakkas uimeline ilmselt väsima ning salapärane «allveelaev» tõusis pinnale, kirjeldas kalamees.

Peagi saabus appi sõber, kel oli suur kahv ning tal õnnestus tõsta kala oma paati. Selgus, et landi kolmikkonksu üks haru oli jäänud isaskala seljauime tugeva esiosa külge.

Emotsioon võttis esialgu sõnatuks. Õnnest värisevate kätega õnnestus püüdjal seejärel kätte saada ka paar haugi.

Kaldale jõudes tekkis soov kala ära kaaluda, kuid kuni 11-kilose saagi kaalumiseks mõeldud elektronkaal läks põhja enne seda, kui kala maast üles tõsta õnnestus. Sobivat kaalu ei leitud ka kohalikust poest ja lihatööstusest. Lõpuks, kui suurema võimsusega kaal käes oli, ei tahtnud silmad numbrit uskuda. «Mõtlesin, et 13 või 14 kilo ehk aga et 17,6...» Ühe korra varem on mees samuti karpkala püüdnud. Siis kaalus kala umbes 700 grammi.

Karbi pikkus ninast sabaotsani oli 95 sentimeetrit. Kodus asus püüdja suurt kala purki marineerima. Kokku sai 13 purgitäit koduse retseptiga valmistatud kalakonservi.

Täpselt samast järvest püüti kaks aastat tagasi Eesti rekordkarpkala. 2010. aasta juulikuus sai Davet Dorbek järvest kätte 18,4 kg kaalunud isendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles