Patsiendid tulid juba enne avapidu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva haigla füsioterapeut Jane Kallas ja tema abiline, Tartu Ülikooli magistrant Timo Müür töötasid eile lõuna ajal juba nagu nõelasilmast tulnud uues kabinetis, mis asub täna avatava juurdeehitise esimesel korrusel.
Elva haigla füsioterapeut Jane Kallas ja tema abiline, Tartu Ülikooli magistrant Timo Müür töötasid eile lõuna ajal juba nagu nõelasilmast tulnud uues kabinetis, mis asub täna avatava juurdeehitise esimesel korrusel. Foto: Kristjan Teedema

Elva haigla füsiotera­­peu­­did olid eile uue hoone järele lõhnavates kabinettides tööhoos. Kabinettide uste taga käis samuti kibe töö, sest ehitusmehed tõmbasid seal otsi kokku – uus juurdeehitis avatakse täna.

«Kuidas nii on,» uuris juurdeehitise esimesele korrusele uue tööruumi saanud Elva haigla füsioterapeut Jane Kallas ja painutas ettevaatlikult, kuid kindlalt patsiendi, vanema mehe jalga. Ei läinudki kaua aega, kui vastuseks tuli «ai-ai!». Füsio­­te­­rapeut jätkas rahulikult tööd ega lasknud end võõrastest häirida.

Kõrvalkabinetis oli jutuajamiseks veidi soodsam moment, seal ootas füsioterapeut Reet Luts patsienti. «Tööd on palju,» rääkis ta. «Meil käib siin palju ambulatoorseid patsiente. Suurem jagu abiotsijatest on tööealised inimesed – kes kange kaela, kes haige selja pärast.»

Võimlemine ja vesiravi

Kuigi peale patsiendi ootas Reet Luts oma kabinetti veel ka peegleid ja mõnd vajalikku abivahendit, polnud tal uue töökoha kohta ühtki halba sõna öelda. «Oleme uute ruumidega väga rahul,» kinnitas ta.

Elva haigla 915-ruutmeetrine juurdeehitis on rõõmuks nii selle maja töötajatele kui ka patsientidele. «Oleme väga rahul, meie elu teeb uus hoone kõvasti paremaks,» rõõmustas Elva haigla haldusjuht Ülle Talmeister.

Esimesel korrusel on peamiselt ambulatoorsetele patsientidele kolm kabinetti, kaks rõõmsavärvilist võimlemissaali, massaaži- ja kolme lõõgastusvanniga veeprotseduuride ruum, tegevusterapeudi ja koduõdede ruumid ja logopeedi töökoht. Kõik ruumid on avarad, rõõmsavärvilised ja suurte akendega.

Teisel korrusel on 12 kahekohalist palatit hooldusravi vajavatele inimestele, õdede töökoht ja abiruumid. Koduselt soojade toonidega palatid löövad särama krellid rulood, hele mööbel ja mahukad kapid. Tualett ja vannituba on kahe palati peale ühine.

Hooldusravikohti on Elva haiglas nüüd 42, neist 18 on vanemas osas, kus tehti 644 ruutmeetril samuti põhjalik remont. «Hooldusravi vajavaid patsiente jätkub,» kinnitas sihtasutuse TM Elva Haigla nõukogu esimees Peeter Laasik. «Loodan, et jätkub ka raha hooldusraviks. Haigekassa on andnud suulise lubaduse meie uusi kohti rahastada. Samuti hooldusravikohti juurde teinud Valga ja Räpina haigla said raha oma töö tegemiseks juurde.»

Väike hooldekodu

Peale hooldusravi vajavate inimeste on vanasse ossa ehitatud mõnusad toad hooldekodu 12 elanikule.

Eile käis haiglas töö igal rindel: ehitusmehed askeldasid lae all ja põrandal, üha rohkem uut mööblit leidis oma koha ja koristajad lõid ühe ruumi teise järel läikima. Täna hiljemalt kell 12 lõpetavad töömehed haiglas askeldamise, tund aega hiljem algab juba rõõmus avapidu.

Oma ja euroraha

• SA TM Elva Haigla 915-ruutmeetrise juurdeehitise ja vanades ruumides 644 m2 põhjaliku remondi tegemiseks kulus ligi 1,2 miljonit eurot. 658 731 eurot tuli Euroopa Regionaalarengu Fondi hooldusravi ja hoolekande infrastruktuuri arendamise meetmest, 536 989 eurot panustas Elva haigla.

Allikas: Elva haigla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles