Suursaadik: pressi piiramine on ohuks demokraatiale

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudis ajakirjandustudengitega kohtunud USA uus suursaadik Eestis Jeffrey D. Levine leidis oma sõnavõtus, et pressi piiramine seadustega on demokraatiale suureks ohuks.

USA-s pole mingeid piiranguid valitsuse kritiseerimisele, kinnitas suursaadik. «Agressiivse pressita pole demokraatlik ja avatud ühiskond lihtsalt võimalik,» kõneles ta tudengeile.

Oma tunniajalist loengut alustas Levine aga hoopis äsjaseid USA presidendivalimisi kommenteerides. Tema hinnangul olid valimised kallid. Kampaaniakulud ulatusid kahe miljardi dollarini. Et Obamal õnnestus oma kampaania jaoks rohkem rahalisi annetusi koguda, prognoosis natuke ka valimistulemust ette, arvas Levine. «Eelarve mängis kampaanias suurt rolli.»

Küsimusele, kas valimised USAs mõjutavad kuidagi ka Eestit, vastas Levine, et sellele polegi lihtne vastata. Küll aga rõhutas ta, et suhted Euroopaga on USA välispoliitika nurgakiviks.

Veel väljendas Levine, kes on olnud Ameerika ühe suurima ajalehe USA Today asutamise juures ning ka reporter, muret selle pärast, et traditsiooniline trükiajakirjandus on hääbumas. Põhjus on tema hinnangul selles, et uue meedia tulekuga kadus ajalehetoimetustelt infomonopoli staatus. «Kogu informatsioon on internetist vabalt saadaval.»

Professionaalsete ajakirjanike roll jääb ühiskonnas siiski kestma, usub Levine. Üha raskem on selle ametiga teenida aga head raha, sest meedia muudab oma vormi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles