Suusalaat ootab kasutatud varustust

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusalaada peakorraldaja Vahur Teppan kutsub inimesi üles tooma kasutult seisev suusavarustus laadale ja pakkuma seda soodsalt neile, kes nii kasutatud kui tervetest suuskadest veel rõõmu tunneksid. Üks kogumiskoht asub Lõunakeskuse uisulaenutuses.
Suusalaada peakorraldaja Vahur Teppan kutsub inimesi üles tooma kasutult seisev suusavarustus laadale ja pakkuma seda soodsalt neile, kes nii kasutatud kui tervetest suuskadest veel rõõmu tunneksid. Üks kogumiskoht asub Lõunakeskuse uisulaenutuses. Foto: Sille Annuk

Peagi saabuva talispordihooaja eel korraldab MTÜ Suusahullud järgmisel laupäeval Lõunakeskuse liuväljal suure suusalaada, mille tarbeks kogutakse terve järgmine nädal kasutatud suusavarustust.

Suusalaada peakorraldaja Vahur Teppan ütles, et sai ürituse mõtte aastaid tagasi Alaskal elades.

«Seal on Tartust poole väiksem linn ja talvehooaja alguse kuulutajaks oligi selline laat. See toimus ühes kooli võimlas, kus hommikul vara oli juba kakssada inimest järjekorras,» meenutas Teppan, kelle sõnul helistavad talle talve tulles pea iga päev tuttavad ja küsivad, kas on pakkuda kasutatud suusavarustust.

«Aga lõpmatuseni vahendada ei jõua,» nentis Teppan ning pakkus välja, et niisugune suusalaat enne lume tulekut võiks saada edaspidi traditsiooniks.

Maratoniturg kaob

Teppani sõnul on laada mõte pakkuda inimestele ühelt poolt võimalust vanast spordivarustusest lahti saada, teisalt aga soetada soodsa hinnaga korralikke suuski või saapaid.

«Korralikult hoitud mitme aasta vanusel suusal pole midagi häda. Eriti nõutud on lastevarustus, sest lapsed kasvavad kiiresti ja saapad jäävad ruttu väikseks,» selgitas ta.

Sellist üritust on korraldanud ka klubi Tartu Maraton vahetult enne suusamaratoni. Klubi juht Indrek Kelk ütles, et vaatab Suusahullude laadale hästi.

«See sobib meie plaanidega hästi, sest 2013. aasta maratoni eel me ei plaaninud enam suusaturgu korraldada. Viimasel kahel aastal on ostuhuvi olnud ääretult suur, aga pole väga midagi enam müüa olnud,» ütles Kelk. Tähtis on seegi, et talvevarustuse turg sobibki rohkem hooaja algusesse.

Alates sellest laupäevast kuni järgmise reedeni ootavadki laada korraldajad inimestelt kasutatud talispordivarustust, mida üritusel müüa. «Ootame heas korras suuski, keppe, saapaid, mis ei ole määrdunud ega katkised,» sõnas Vahur Tep­pan. «See ei ole vanavaraturg, vaid toimiva suusavarustuse müük.»

Hinna määrab omanik

Peale murdmaasuusavarustuse oodatakse ka mäesuuski, lumelaudu ja uiske. «Riietust, klambreid ja kelke seekord veel plaani ei võta, aga miks mitte järgmisel aastal,» selgitas korraldaja. Sobilikku kaupa võetakse poe lahtioleku aegadel vastu A&T Sõbra tänava spordikaupluses ning tööpäevaõhtuti kella kuuest kaheksani Lõunakeskuse uisulaenutuses.

Müügile toodud kauba hinna määrab omanik, kuid Teppani sõnul tuleb arvestada, et laadapäeval hinna üle ei kaubelda. «Hind on lõplik ja peab olema ostjale piisavalt atraktiivne,» ütles Teppan. Iga müüdud kauba pealt võtavad korraldajad komisjonitasu, olenevalt hinnast 10–15 protsenti. Müümata kaubale saab järele tulla pühapäeval.

Suusalaadaga samal ajal saab osta ka päris uut varustust, sest kohal on kõik suuremad talispordivarustust müüvad firmad. Samuti pakutakse rahvale show-programmi, kus näeb lumelaudureid, ning teatevõistluses võtavad mõõtu Tartu viie gümnaasiumi ja kümne spordiklubi neljaliikmelised võistkonnad.

Prominentide klassis on oma esinduse välja pannud ka Tartu linnavalitsus, Postimees, Vanemuine ja Eesti Rahvusringhääling. Sportasi tulevad teiste hulgas esindama Rein Taaramäe ja Jaak Mae.

Suur suusalaat

• Lõunakeskuse liuväljal

17. novembril.

• Kasutatud varustust kogutakse sellest laupäevast järgmise reedeni A&T spordikaupluses ning tööpäeva­õhtuti kell 18–20 Lõunakeskuse uisulaenutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles