Aasta põllumehe tiitli sai suurim kurgikasvataja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kuulutati välja Aasta põllumees 2012, kelleks on kurgi- ja salatikasvatusega tegeleva aktsiaseltsi Grüne Fee juht Raivo Külasepp Luunja vallast Tartumaalt.

Luunja kurgid, salatid ja maitserohelised on meie poelettidel aastaringselt müügil, suuresti on selle eduloo taga firma tegevjuhi Raivo Külasepa oskuslik töö, leidis tiitli välja andnud komisjon.

Energeetiku kõrgharidusega mees on töötanud Luunjas juba 30 aastat. Ta alustas kunagises sovhoosis elektriinsenerina, kuid täna seisab ta meie köögiviljanduse eesliinil, konkureerides mujalt Euroopast tuleva odava köögiviljaga. Samuti on ta aldis investeerima uudsesse tehnoloogiasse ja kasvatab ainsana Eestis kurke ja maitserohelist aastaringselt.

Luunja kasvumajades toodetakse aastas värsket kurki 2500 tonni, salateid ja maitserohelist 8,55 miljonit taime.

Kasvuhooneid on firmal ligi kuuel hektaril. Eelmise aasta lõpus valmis ainulaadne kurgikasvumaja, kus ühelt ruutmeetrilt saadakse 125 kg kurke kasvutsüklis. Kasutusel on bioloogiline tõrje, kus taimekahjuri hävitab röövputukas. Keemilisi tõrjevahendeid ei kasutata ja valmistoodang on kõrge kvaliteediga.

Varasematel aastatel on tiitli vääriliseks tunnistatud Eesti kapitalil tegutsevad ettevõtjad, tänavu läks tiitel aga esmakordselt väliskapitali osalusega ettevõttesse. Grüne Fee Eesti AS on Soome-Eesti ühisfirma, kus Soome kapitali osalus on 75 protsenti.

Raivo Külasepale anti konverentsil koos aasta põllumehe tiitliga üle ajaloolise «Külvaja» kuju vähendatud koopia. Ferdi Sannamehe pronksist skulptuuri «Külvaja» võitis 1928. aastal tollane Piistaoja talu peremees Theodor Pool kui Eesti parima talu omanik.

Aasta põllumehe konkurssi korraldab Maaleht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles