Linda-Elisabeth Kört - 105

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda-Elisabeth Kört
Linda-Elisabeth Kört Foto: Margus Ansu

Nüüd see on siis käes. Tartu linna vanim daam, Tammetõru tänavas elav Linda-Elisabeth Kört, saab täna 105 aastat vanaks.

Suur pidu oli eile. Kuuskümmend inimest kogunes Linda-Elisabethi ümber, teiste seas tema poeg ja tütar ja nende lapsed ehk Linda-Elisabethi neli lapselast, ning siis veel viis lapselapselast.

Linda-Elisabeth Kört on pool elust elanud koos tütre Malle ja väimehe Rein Valguga ning pidu leidiski aset nende ühises kodus. Kohale tulid ka tütre Malle sõbrannad ja muud peretuttavad, kes Linda-Elisabethist ikka lugu on pidanud. Ning sünnipäevalapse sõbranna Kati, kes on juubilariga võrreldes alles noorekene, üks aasta üheksakümnest puudu.

Pikka lauda ei tehtud – siis oleks tuba kitsaks jäänud. Oli rohkem püstijalapidu, kus mitmel pool käeulatuses tikuga suupisted ja 200 pirukat ning muu hea-parem kraam. Pirukad vaaritas tütar Malle Valk juba reedel valmis, et peo ettevalmistustööd ühele päevale ei koguneks. Pani küpsetuskottidega sügavkülma ning äratas täpselt õigel tunnil kuumas ahjus üles.

Kõik muu laabus ka hästi. Linda-Elisabethil oli seljas uus kleit ja tuba sai muusikat täis. Uue kleidi vajadusest hakkas sünnipäevaline tütre Mallega rääkima juba suvel. Et kuigi tal on ilus sinine pidukleit, las see nüüd ripub natuke aega kapis, temal oleks ikka uut vaja.

Tütar Malle seadiski jalad Sepa turule ning tuli sealt tagasi musta kleidiga, millel pärlikaunistus rinna ees ning valged kandid mööda külgi alla jooksmas. Väga pidulik ja meeldis Linda-Elisabethile samuti.

Muusika oli tellinud väimeespoeg Rein Valk, kes kutsus kohale laulja Anita Sepa koos süntesaatorimängijaga. Linda-Elisabeth Kört on eluaeg laulust ja tantsust lugu pidanud ning kuigi tantsijat temast enam pole, peavad valsirütmis lemmikud «Saaremaa valss» ja «Mustlase laul» ikka kõlama.

Kuidas Linda-Elisabeth Kördil vahepealne aasta on läinud? «Ei ole midagi juhtunud, kuidagi üksluine on see elu,» vastab naine pisukese nukrusega. «Eks näis, mis saab, kui see valle-pralle ükskord läbi on.»

Õnneks on Linda-Elisabethil tervist jätkunud ja perearsti pole tal ammu vaja läinud. «Enne sadat korra oli üks haigus,» mainib ta.

Linda-Elisabeth Kört lubas täpselt aasta tagasi, et nüüd jääb ta pensionile ja lõpetab sokikudumise ära – neist sokkidest on viis viimast aastat iga kord ajalehes juttu olnud –, kuid seda lubadust pole naine täita suutnud.

Viimastel kuudel koob ta jälle. Ilmselgelt on Linda-Elisabeth Kört viienda põlve järele igatsema hakanud, sest varraste vahelt kukuvad nüüd välja muudkui beebisokid, viis paari juba.

Kui soovite maitsta midagi Linda-Elisabeth Kördi tähtpäevaroogadest, siis tehke järele tema tütre kohupiimakook marjadega. Tuleb võtta 100 grammi vahukoort, 300 grammi kohupiimapastat, kolm muna ja pool klaasi suhkrut. Lüüa kõik need ained segamini ja valada muretainast põhjale. Põhi peab olema korra ahjust läbi käinud. Marjad ka vahele ning uuesti ahju.
---------------------------------------------------------------

• 1907. aastal, kui sündis Linda-Elisabeth Kört, nähti Tartus esimest iseliikuvat ekipaaži ehk autot.

• Vanemuises asutati Eesti Kirjanduse Selts.

• Sündis rootsi lastekirjanik Astrid Lindgren ning suri Eesti rahvusliku liikumise suurkuju Jakob Hurt.

• Elvas asutati Vabatahtlik Tuletõrjeselts.

• USAs loodi esimesed õhujõud maailmas ja müüki ilmus esimene elektriline pesumasin.

• Veel kümme järgmist aastat valitses Venemaad selle viimane tsaar Nikolai II Aleksandrovitš Romanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles