Kunstnik Toomik saab skandaalse installatsiooni eest 2000 eurot

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse «Möh? Fui! Öäk! Ossa! Vau! Eesti kaasaegse kunsti klassika» puhul taasloodud Jaan Toomiku installatsioon «15. mai - 1. juuni 1992».
Näituse «Möh? Fui! Öäk! Ossa! Vau! Eesti kaasaegse kunsti klassika» puhul taasloodud Jaan Toomiku installatsioon «15. mai - 1. juuni 1992». Foto: Sille Annuk

Tartu kunstimuuseum on teinud kultuurkapitalile taotluse toetada 1992. aastast pärineva Jaan Toomiku skandaalse installatsiooni ostmist. Autor on valmis teost müüma ning muuseum ostma, kinnitas Tartu kunstimuuseumi direktor Reet Mark. Kultuurkapital pole ostu toetamist veel otsustanud.

«Me soovime osta õigust Toomiku teost taasluua,» täpsustas direktor, lisades, et muuseum ei hakka kindlasti säilitama purke kellegi väljaheitega. Tehingu maksumust Mark esialgu ei täpsustanud.

Samas on Kultuurkapital 2012. aasta III rahajaotuses määranud Jaan Toomikule 2000 eurot «installatsiooni dokumentatsiooni ja taastootmise õiguse üleandmise eest Tartu kunstimuuseumile». 

Septembris avatud näituse «Möh? Fui! Öäk! Ossa! Vau! Eesti kaasaegse kunsti klassika» tarbeks loodigi väljapanek uuesti, sest autoril ei olnud originaalteost säilinud. Teose loomisel jälgiti sama menüüd, mida Toomik 20 aastat tagasi. Muuseum soovib osta idee ja teose juures kasutatavad menüütahvlid, ei muud, märkis Mark.

Muuseumijuhi kinnitusel on moodsa kunsti puhul tavaline, et ühest linnast teise ei transpordita mitte kunstiteost, vaid ideed ning teos luuakse uues näitusepaigas uuesti autori juhendamisel ja kontrollimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles