Tartu teadlased hakkavad ehitama end ise lahti pakkivat kosmosemaja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Marss
Planeet Marss Foto: SCANPIX

Koostöös Belgia, Austria, Prantsuse ja Tšehhi teadlastega valmib Tartu Ülikooli teadlaste käe all end ise lahti pakkiva maja prototüüp, mis peaks vastu pidama väga ekstreemsetes tingimustes. Muu hulgas peaks prototüüp sobima elamiseks väljaspool planeeti Maa, näiteks Marsil.

Tartu ülikooli polümeersete materjalide tehnoloogia professori Alvo Aabloo kinnitusel on plaanis ehitada kapsel mõõtmetega 2 x 2 x 2 meetrit, mis end lahti pakkinuna pakuks 6,5 meetrit laia ning 5 meetrit kõrge ruumi. «Ekstreemsetesse oludesse jõudes ehitab kapsel end automaatselt üles eluhooneks, luues inimestele eluks vajaliku sisekeskkonna.»

Ehitamisel on kavas kasutada alumiiniumsulameid ning süsinikfiibrit. Üksnes materjali maksumuseks on kavandatud 200 000 eurot. Tartlaste täpsemaks ülesandeks on disainida ning realiseerida prototüübi termolahendus, mis läheb edasi prantslastest inseneridele testimiseks.

Esimene prototüüp kosmosesse ei jõua, märkis Aabloo. «Ilmselt hakatakse seda hiljem katsetama Vahemeres.»

Praegu käib projekti SHEE (Self-deployable Habitat for Extreme Environments) viimaste lepingute sõlmimine. Tuleva aasta algusest läheb aga lahti projekteerimine, mis võtab aega vähemalt aasta, ütles Aabloo. Ehitus on plaanitud 2014. aastasse ning prototüüp peaks valmis saama 2015. aasta alguseks.

Teadlase hinnangul on projekt suure potentsiaaliga nii ühiskonnale kui Tartu ülikoolile. «Ettevõtmine aitab teha ülikooli nähtavaks valdkonnas, mis on tehnoloogia tipptase.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles