Ülikool müüb Tartu Uue Teatri maja

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu loodab, et Lai 37 hoone omanikuvahetus annab suurema kindlustunde ja garantii pikemaajaliseks tegevuse planeerimiseks.
Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu loodab, et Lai 37 hoone omanikuvahetus annab suurema kindlustunde ja garantii pikemaajaliseks tegevuse planeerimiseks. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikool müüb Tartu Uuele Teatrile rendile antud Laia tänava muinsuskaitsealuse telliskivist hoone osaühingule Comis, mille omanikuks on teatri endine tegevjuht Siim Sillamaa. Uus omanik jätkab teatriga rendilepingut.

Tartu Ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Erkki Ääremaa sõnul arutas ülikooli nõukogu esmaspäevasel istungil Lai 37 maja ostuks saabunud pakkumisi ning kiitis neist ühe heaks. «Kindlasti ei ole ma valmis veel ütlema ostja nime ega müügihinda, aga ostja on seotud Tartu Uue Teatriga,» lausus Ääremaa.

Tartu Postimehe andmetel on ostjaks OÜ Comis, mille ainuomanik on Siim Sillamaa.

Möödunud suvest umbes aasta aega teatri tegevjuhina töötanud Sillamaa kinnitas oma ostusoovi ning lisas, et kui tehing sõlmitud, jääb maja edasi Tartu Uue Teatri kasutusse.

«Kindlasti,» lubas Sillamaa ega soovinud samuti tehingu hinda avalikustada.

Ääremaa sõnul on hoone  olnud väga pikalt müügis ning selle hind on palju muutunud.

«Oleme seda püüdnud eri aegadel müüa igasuguse hinnaga ja mis seal salata, kogu aeg oleme natukene oma soovidest tagasi astunud. Kahjuks on see nii. Praegu võin öelda, et hind on üle 100 000 ja alla 200 000 euro,» andis Ääremaa siiski aimu, millisesse suurusjärku tehing jääb.

Üks mure vähem

Kuna nõukogu otsus oli värskelt tehtud, polnud Ääremaa jõudnud eilseks veel arutada ostjaga tehingu üksikasju ja ostu-müügilepingu sõlmimise kuupäeva.

«Me ei saanud enne pidada mingeid sisulisi läbirääkimisi, kuna puudusid volitused. Nüüd on aga põhimõtteline otsus tehtud ja volitused olemas,» sõnas Ääremaa ja kinnitas, et ülikool sooviks müügitehingu teha kindlasti veel tänavu.

«Meil ei ole põhimõtteliselt takistusi minna juba homme notari juurde, aga ärme jookseme ajast ette. See sõltub ka ostja soovidest,» ütles Ääremaa ning tunnistas, et on tulemusega rahul. Kuigi saadav rahasumma pole nii suur, et võimaldaks uue õppehoone ehitada, tekitavad Ääremaa sõnul rahulolu kaks aspekti.

«Tahame kinnisvara, mis on ülikoolile vajalik, aga see maja nende hulka ei kuulunud ja seega on üks murekoht vähem. Teiseks on peremees, kes kasutab maja äritegevuseks, alati parem kui see, kel puudub pikaajaline visioon,» rääkis Ääremaa ja lisas, et ka ülikoolil on põhjust arvata, et üürileping teatriga jätkub. «Me ei seadnud teatritegevuse vältimatut jätkamist eesmärgiks, aga eelistame, et see jätkuks.»

Sillamaa ütles, et suuri uuendusi ta majas teha ei kavatse. «Vastavalt teatri vajadustele,» märkis Sillamaa, kelle sõnul pole rendilepingu täpseid tingimusi teatritegijatega veel arutatud. «Praegu on natuke vara rääkida, aga leping jätkuks umbes samadel tingimustel. See pole päris tasuta ja oma kulud peab teater suutma ikkagi tagasi teenida.»

Suurem kindlustunne

Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu nentis, et omanikuvahetus võiks anda teatrile suurema kindlustunde.

«Praegu on meil tähtajatu leping kolmekuulise etteteatamisega, mis tähendab, et me ei saa oma tegevust kaugemale ette planeerida. Aga siis saaksime garantii, et võime tegevust kavandada mitu aastat ette,» rääkis Põllu ning oli asjade käiguga rahul. «See maja on eripärase liigendusega ja sobib teatritegemiseks hästi.»

Laia tänava muinsuskaitsealuse hoone ostu eesõigus kuulub linnale, kuid abilinnapea Argo Annuki sõnul ei hakka linn seda kasutama. «Ülikool on meile seda pakkunud, aga arvan, et me ei kasuta seda eesõigust. Meil on ka hulga muid kohustusi ja nende võimalike vahenditega, mida oleks vaja hoone omandamiseks, me arvestanud ei ole,» ütles Annuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles