Innukas õppur kannustab õpetajat

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Vaino on rahvaülikoolis töötanud juba 1997. aastast alates ja seal õpetamine on talle õhtuti lausa hobi eest.
Kristel Vaino on rahvaülikoolis töötanud juba 1997. aastast alates ja seal õpetamine on talle õhtuti lausa hobi eest. Foto: Sille Annuk

Kõik huvitatud teavad juba mitu kuud, et Kristel Vaino rahvaülikoolist on Eesti parim täiskasvanute õpetaja, kuid sellekohane tunnistus antakse talle üle alles homme täiskasvanud õppija nädala avamisel.

Vaino on hariduselt magistrikraadiga ajakirjanik, kuid on umbes 20 aastat töötanud rootsi keele õpetajana. Suurema osa õpetajakogemusest on ta saanud just täiskasvanuid õpetades ning on sellega väga rahul – seda tehes on ka endal kogu aeg huvitav.

«Täiskasvanud tulevad kogu oma eludega tundi ja siis on põnev nendega diskussioone pidada, arutada maailma asjade üle,» rääkis Vaino. Arutada saab muidugi ka teismelistega, keda ta näiteks Võnnu keskkoolis õpetas, kuid seal ei saa minna nii sügavuti ja keeleoskuski ei ole veel kuigi hea.

Mitu ametit

Mis täiskasvanuid ja kooliõpilasi veel eristab, on nende suhtumine keelde. Õpilased võtavad rootsi keele tundi lihtsalt kui üht teiste ainete seas, täiskasvanuile on see vaheldus ja neil on motivatsioon seal käia.

«Kujutan ette, et ega tal ei olegi seal esimeses tunnis nii meeldiv olla. Tulla pärast tööpäeva – kodus on kindlasti keegi, kes ootab, ja tuhat tegemist – ja hakata midagi uut õppima,» arvas Vaino. Ühe suure rõõmuna nimetas õpetaja aga seda, kui endas võibolla pisut kahtlev inimene hakkab arenema ja tõesti saabki hakkama.

Päevatöö on Vainol tegelikult erafirmas Samres, kus ta õpetab töötajatele rootsi keelt ning parandab-juhendab neid, kes juba oskavad. Rahvaülikooli läheb ta alles õhtul. Ja suviti sõidab ta hoopis reisijuhina bussiga mööda Põhjamaid. Ühest küljest on see mõnus vaheldus, teisalt aga saab ennast niimoodi muutuva kultuuri ja keelega kursis hoida.

Autasu saab Vaino homme kätte Tallinnas, Tartus algab üritustesari homme õhtul kell üheksa «ÖÖtÖÖ» kursusega.

Nädala Tartumaa koordineerija Astrid Hallik rääkis, et öine kursus valiti selle aasta pealkirja «Õige aeg õppida» tõttu ning mõeldes neile, kellel võib olla varasemal kellaajal muid tegemisi. «Õppimiseks on ju parim aeg, kui lapsed on magama pandud ja kõik on rahulik,» ütles ta.

Päev täiskasvanutele

Hallik ütles, et üksikuid koolitusi on ka maakonnas, kuid peamiselt toimub tänavu kõik Tartus ning põhiüritus on järgmisel neljapäeval, 18. oktoobril linnaraamatukogus.

Tema sõnul sai kogu päeva jooksul kaetavate teemade valik võimalikult laiapõhjaline, et oleks kõigile midagi huvipakkuvat, kuid ei oleks midagi väga akadeemilist ja süvitsiminevat. Näiteks saab seal nõuandeid korstnapühkijalt, õppida punupatsi tegema, jagada teistega oma laule ja lugusid ning palju muud.

Täiskasvanud õppijale

• 12.–19. oktoobrini on mitu lühikest koolitust, mõnda pikemat on võimalik proovida õpivarjuna.

• 18. oktoobril on Tartu linnaraamatukogus kell 11–18 täiskasvanud õppija päev koolituste, töötubade ja mängudega.

• Teave www.tartumaa.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles